StoryEditor

Fondy rizikového kapitálu ako alternatívny zdroj financovania

23.05.2006, 00:00

Formy rizikového financovania existujú už od stredoveku. Vtedy majitelia veľkého kapitálu financovali cesty podnikavých cestovateľov, napriek tomu, že ich výsledok bol neurčitý. Časom sa úloha, charakter a pohyb rizikového kapitálu zmenil. Je to podmienené množstvom príčin. Menili sa výrobné sily, ekonomické a spoločenské vzťahy. Menili sa aj zdroje formovania kapitálu ako dôležitého faktora rozvoja ekonomiky, menil sa charakter práce, rástla jej diferenciácia, formoval sa manažment. Objavilo sa veľké množstvo foriem kapitálu a mechanizmov ako sa pomocou neho dá vyprodukovať pridaná hodnota.
Svetový trh rizikového financovania dosiahol na prelome storočí 100 mld. USD. Len v minulom roku rizikový kapitál investoval 21,7 mld. USD. Spolu s objektívnymi zmenami v oblasti rizikového kapitálu sa menia aj niektoré predstavy o podstate, zvláštnostiach a možnostiach rizikového kapitálu v ekonomike.

Podstata rizikového kapitálu
Hoci existuje jednotná definícia rizikového kapitálu, rizikový kapitál sa posudzuje ako forma investície kvôli rozšíreniu podnikania existujúceho podniku alebo kvôli samostatným novátorským projektom. Súčasne sa očakáva rýchly rast výroby a vysoká miera zisku. Preto mnohí ekonómovia identifikujú rizikový kapitál s vytvorením, rastom malých a stredných podnikov, s potenciálom rastu zisku väčšieho podniku -- v porovnaní s priemerom pri súčasnej podnikateľskej aktivite. Pri podobnom prístupe k rizikovému kapitálu treba posudzovať aj niektoré predpoklady, pri ktorých sa kapitál vo všeobecnosti mení na rizikový kapitál.
Od polovice 80. rokov si niektorí ekonómovia všimli zložitejšiu ekonomickú podstatu rizikového kapitálu. Prezentovali ho ako súzvuk, kombináciu know-how v oblasti manažmentu a finančnej podpory, ktorá sa poskytuje akejkoľvek firme vo fáze jej rozvoja, ktorý je spojený s vysokou mierou rizika. Pričom použitie rizikového kapitálu je opäť spojené s podmienkou vyššieho rastu firmy (vyššieho ako odvetvie, vyššie ako celý región, alebo vyššie ako priemerný rast ekonomiky krajiny).
Tento druh kapitálu cirkuluje väčšinou v procesoch, ktoré sa odohrávajú v malých podnikateľských štruktúrach. Nie je to podmienené veľkosťou činnosti firmy, ale tým, že v týchto firmách sa väčšinou robia inovácie, ktoré následne môžu ovplyvniť rozvoj niektorých odvetví.
Rizikový kapitál je zvláštnym druhom finančného kapitálu. Rizikový kapitál sa však spája aj s inými druhmi kapitálu, napríklad ľudským kapitálom, a preto sa jeho podstata nedá vysvetliť len z finančného pohľadu.
Rizikový kapitál je produktom akumulácie, a preto má podobu fiktívneho kapitálu, ktorý sa pohybuje tradičnými kanálmi. Fiktívny kapitál cirkuluje v ekonomike v rôznych podobách, ktoré nahrádzajú peniaze, väčšinou však v podobe rôzneho druhu cenných papierov. Najrozšírenejším druhom cenných papierov sú akcie. Rizikový kapitál sa však nedá stotožniť s kapitálom, s ktorým sa obchoduje na sekundárnom trhu. Je na to jednoduchý dôvod. Hodnota cenných papierov, najmä akcií, ale aj dlhopisov, ktoré sa obchodujú na verejných trhoch, sa dá poistiť proti kolísaniam, nákupom odvodených cenných papierov ako napríklad opcie a termínované obchody, ktoré umožňujú minimalizovať prípadné straty investora. Pri rizikovom investovaní nie je možné poistiť vklad do podniku proti strate. Najdôležitejšou vlastnosťou rizikového kapitálu je stála väzba s inovačnou činnosťou, vedou a výskumom.

Životný cyklus firiem
Rizikové investovanie ako proces prebieha v niekoľkých etapách, ktoré sú naviazané na životný cyklus firiem. V rôznych obdobiach sa kapitál používa na rôzne účely. Venture kapitáloví investori sa medzi sebou odlišujú nielen veľkosťou a odvetvovou orientáciou, ale predovšetkým zameraním na určitú fázu rozvoja firiem. Prvé tri typy venture (rizikových) kapitálových investícií predstavujú najväčšiu rizikovosť. Investor nevidí žiadne minulé úspechy firmy a musí sa opierať predovšetkým o svoju intuíciu a vlastné skúsenosti. Ostatné typy sa všeobecne dajú chápať ako kapitál smerujúci k urýchleniu rozvoja existujúcich firiem.
-- Predštartovacie financovanie (seed capital) -- ide o financovania vývoja výrobku, pre ktorý len v budúcnosti vznikne forma, ktorá ho bude ponúkať. Príkladom môže byť poskytnutie finančných prostriedkov podnikateľovi, ktorý len vyvíja prototyp výrobku;
-- Štartovacie financovanie (start-up capital) -- financie sú poskytované firme, ktorá má pripravený produkt, riadenie a organizačné zabezpečenie predaja a jasne vymedzený trh, na ktorý chce preniknúť;
-- Financovanie začiatočného rozvoja (early stage expansion capital) -- je to väčšinou firma fungujúca menej ako tri roky, ktorá dosiaľ nedosahovala zisk a potrebuje ďalší kapitál, aby mohla podnikať;
-- Rozvojové financovanie (expansion capital) -- používa sa hlavne na zvýšenie základného pracovného kapitálu firiem, zavedenie ďalšieho výrobku či služby, útok na geograficky vzdialenejší trh a na náklady spojené so získaním väčšieho množstva dodatočných finančných prostriedkov. V Európe je to najčastejšie zameranie rizikového kapitálu;
-- Financovanie akvizícií (acquisition capital) -- predstavuje aktivitu súkromných firiem pozostávajúcu vo vzájomnom skupovaní, preberaní vlastníckych podielov pasívnych akcionárov a (alebo) rastúce majetkové ambície manažmentu. K tomuto typu investícií patrí teda manažment buy-out a manažment buy-in. Manažment buy-out, čo je kapitál, ktorý umožní súčasnému manažmentu a investorom získať už existujúci výrobný sortiment alebo obchod. Kapitál, ktorý umožní vstúpiť do spoločnosti manažérovi alebo skupine manažérov stojacich mimo ich spoločnosti, sa nazýva manažment buy-in;
-- Pre financovanie dlhov (debt replacement) -- keď nastane situácia, keď sa nádejné projekty dostanú do krátkodobej straty a zapríčinia tak kolaps cash-flow, rizikový investor zaplatí časť dlhov a firma získa v nej majetkový podiel;
-- Záchranný kapitál (rescue capital) -- je špeciálnym typom venture kapitálovej investície. Manažment stratovej firmy je podporený v svojej snahe o záchranu firmy.

Fondy rizikového kapitálu
Dnes už len málokto pochybuje o tom, že akákoľvek ekonomika potrebuje rizikový kapitál. Bez rizika nie je možné ani samotné podnikanie. Kvôli tomu sú potrebné aj špeciálne inštitúcie, ktoré sú zamerané na investície do mladých novátorských firiem, teda fondy rizikového kapitálu.
Rizikové financovanie sa dá chápať ako hybridná forma financovania novátorských firiem, ktorá využíva doterajšie najefektívnejšie formy práce komerčných bánk prevažne pôsobiacich v segmente dlhového financovania (dlhovými cennými papiermi ako sú dlhopisy, zmenky a komerčné poukážky), ale aj investičných bánk, ktoré využívajú kapitálové financovanie (majetkovými cennými papiermi, teda akciami). Výnosy rizikových investorov pochádzajú z ich majetkového podielu vo firme, do ktorej vložili peniaze. Na druhej strane fondy rizikového kapitálu majú systém neformálneho monitorovania, ale aj formálnej kontroly firiem, ktorým poskytli peniaze.

Druhy rizikových kapitálových investorov
Venture (rizikových) kapitálových investorov možno rozdeliť podľa typu ich zakladateľov, teda podľa spôsobu, ako získali pre svoje podnikanie kapitál.
-- Súkromné kapitálové spoločnosti -- ich zakladateľmi sú spravidla skúsení zamestnanci bánk, ktorí majú natoľko dobrý imidž, že sú schopní zhromaždiť dostatok veľké množstvo investičných prostriedkov. Niekedy dokonca operujú tým spôsobom, že nimi vybrané projekty podporia svojím menom a kontaktmi a dodatočne hľadajú pre ne financovanie.
-- Dcérske firmy finančných inštitúcií -- perspektívnosť a výhody rizikového kapitálu poznajú už mnohé banky. Preto sú niektoré firmy spravujúce fondy rizikového kapitálu zakladané ako dcérske spoločnosti bánk. Niekedy sa pri zakladaní podobného typu spoločností banky spájajú. Fondy rizikového kapitálu zakladané bankami majú ľahší prístup ku kapitálu a materské spoločnosti sú im schopné zabezpečiť dostatok kapitálu. Zakladatelia sa snažia často zasahovať do chodu týchto firiem a obmedzovať ich podnikanie.
-- Pretože rizikový kapitál používajú predovšetkým menšie firmy, a bez neho by mnohé nádejné podnikateľské zámery nenašli podporu, stávajú sa venture kapitálové spoločnosti súčasťou schém malého a stredného podnikania verejných a medzinárodných inštitúcií. Program Phare Európskej komisie využíva venture kapitálové spoločnosti pre podporu regiónov vo všeobecnosti, ale aj na podporu malého a stredného podnikania. Najrizikovejšiu predštartovaciu fázu podnikania v Európe financuje štát predovšetkým z verejných zdrojov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. jún 2024 14:59