StoryEditor

Fúzie sú pre banky zdrojom príjmov

01.02.2006, 23:00
Autor:
(mm)(mm)

Kráľovská disciplína investičného bankovníctva zažíva novú jar. Po rokoch stagnácie finančné domy na fúziách opäť zarábajú slušné peniaze. Platí to aj o najnovšej iniciatíve indického oceliarskeho koncernu Mittal -- hoci predbežne neúspešnej -- ktorý sa pokúsil o nepriateľské prevzatie francúzsko-luxemburského konkurenta Arcelor. Indovia ponúkli za tento druhý najväčší oceliarsky podnik na svete 18,6 miliardy eur. Zvýšenie ponuky pritom nie je vylúčené.
Mittal do obchodnej operácie zatiahol hneď štyri banky: Goldman Sachs, HSBC, CitigroupCredit Suisse. Ešte pred spomínanou iniciatívou Mittalu sa o niečo podobné pokúsil aj sám Arcelor, keď chcel za 3,05 miliardy eur prevziať kanadské oceliarne Dofasco. Zhodou okolností takisto nepriateľským spôsobom. Arceloru pritom radila švajčiarska banka UBS. Je pravdepodobné, že Dofasco skončí teraz v rukách spoločnosti Thyssen-Krupp.
Prípadné úspešné prevzatie Arceloru by sa vyplatilo hlavne štyrom uvedeným bankám. "Pri transakciách tohto kalibru sa honoráre pohybujú okolo jedného percenta z celkovej sumy," tvrdí Richard Peterson, odborný pracovník informačnej služby Thomson Financial. V prípade ponuky Mittalu by šlo približne o 20 miliónov eur. Niektoré zo zúčastnených bánk však môžu zarobiť ešte viac, pretože sa zároveň hovorí aj o hotovostnej pôžičke vo výške päť miliárd eur.
V oblasti fúzií a prevzatí bol pritom nanajvýš úspešný už minulý rok. Objem príslušných operácií vzrástol celosvetovo o 40 percent na 2,7 bilióna dolárov. Súbežne s tým stúpli aj odmeny pre zúčastnené banky, a to z 24 na 31 miliárd dolárov. Hneď šesť ústavov utŕžilo viac ako jednu miliardu dolárov. Na čele bol Goldman Sachs s dvoma miliardami; za ním skončila banka Morgan Stanley (1,6 miliardy) a JP Morgan (1,3 miliardy).
Väčšina expertov počíta s tým, že rozmach investičného bankovníctva v oblasti fúzií sa udrží aj v roku 2006. Chuť na hľadanie vhodných partnerov neskrývajú ani nemeckí podnikatelia. Banka Lehman Brothers sa napríklad teší na to, že jej klient -- firma BASF -- preberie amerického výrobcu katalyzátorov Engelhard. Duo Deutsche Bank -- Morgan Stanley je zase zapojené do pokusu firmy Linde kúpiť britského konkurenta BOC.
Už citovaný R. Peterson však tvrdí, že stromy nerastú do neba ani v tomto prípade a že optimizmus bánk treba vidieť relatívne. V minulosti totiž boli bežné oveľa vyššie honoráre ako dnes, o zníženie sadzieb sa postarala veľká konkurencia. Keď totiž svojho času účastinná spoločnosť KKR "zhltla" potravinársky koncern RJR Nabisco, bolo normálne, že banky zinkasovali za poradenskú činnosť až štvorpercentnú odmenu. "Tieto časy sa nevrátia, na to je konkurencia príliš silná," zdôrazňuje Petersson. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 02:11