StoryEditor

Rýchle pôžičky chránia pred úžerníkmi

23.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Hotovostné pôžičky sú plnohodnotným a legitímnym produktom finančného trhu a hrajú nezastupiteľnú úlohu predovšetkým pre sociálne najslabšie skupiny obyvateľstva. K takémuto záveru dospela štúdia Význam hotovostných pôžičiek na úverovom trhu v Slovenskej republike, ktorú uskutočnila Nadácia F. A. Hayeka.
Ako na včerajšom workshope, kde nadácia prezentovala výsledky štúdie, uviedol predseda jej správnej rady Ivan Švejna, tzv. rýchle hotovostné pôžičky od nebankových inštitúcií sú však často z rôznych dôvodov podrobované kritike. "Táto kritika je však v drvivej väčšine prípadov založená viac na falošných pocitoch, než logických a skutočných argumentoch," píše sa v štúdii. Hlavnou výhodou hotovostných pôžičiek je ich dostupnosť, ktorá je logicky na druhej strane vyvážená vyššou rizikovosťou, a preto i vyššou nákladnosťou, vysvetlil Švejna. Ročná úroková miera pôžičiek sa podľa odhadov môže pohybovať od 20 % až do viac ako 200 %, doplnil riaditeľ analytickej spoločnosti Symsite Research na Slovensku Vladimír Dohnal. "Rýchle pôžičky sú odpoveďou trhovej ekonomiky na neobsadený segment trhu. Sú možnosťou, ako sa vyhnúť úžerníkom," zhodnotil Dohnal.
Štvrtina občanov Slovenska má podľa štúdie záujem o získanie nižších finančných súm do 20 000 Sk, ktoré nie sú pre inštitúcie finančného sektora až takým zaujímavým produktom. Na Slovensku navyše stále existujú sociálne skupiny, pre ktoré sú bankové úvery a iné produkty nedostupné. Ak sa títo ľudia náhle a nečakane dostanú do situácie, keď potrebujú získať finančnú hotovosť, rozhodujú sa hlavne podľa rýchlosti a jednoduchosti získania potrebnej hotovosti, zdôraznil Švejna. Nadácia je preto proti regulácii trhu s hotovostnými pôžičkami, ktorá by podľa nej len zhoršila prístup k nim, neznížila by však ich cenu. Vyššie úrokové miery majú pri hotovostných pôžičkách reálny dôvod, ktorým je administratívna náročnosť a vyššie riziko, argumentuje štúdia. Stanovenie úrokových stropov by malo za následok len vymiznutie niektorých pôžičkových produktov z trhu alebo ukrývanie skutočnej ceny pôžičky do rôznych poplatkov. Je podstatne riskantnejšie požičať peniaze človeku s nízkym príjmom len na základe dokladu o príjme, ako poskytnúť úver zabezpečený aktívami. Obmedzovanie prístupu občanov k hotovostným pôžičkám reguláciou by bolo podľa nadácie i neopodstatneným zásahom do osobnej i ekonomickej slobody občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 18:02