StoryEditor

Forint si ešte musí počkať na dôchodok

03.08.2006, 00:00

Od zavedenia forintu do obehu v Maďarsku uplynulo už šesťdesiat rokov. Napriek dôchodkovému veku sa však odchod národnej meny na zaslúžený odpočinok v histórii a jej náhrada eurom odkladá podľa všetkého na neurčitý čas. A tak naši južní susedia budú musieť používať dlhoročné platidlo ešte niekoľko rokov. S nádejou, že medzitým sa citeľne neoslabí.
Optimisti hovoria, že národná mena vydrží v obehu ešte šesť -- sedem rokov, pesimisti tvrdia, že sa forint dožije možno aj sedemdesiatky. Ani to nie je vylúčené pri pohľade dozadu, keď chceli v krajine zameniť forint na euro najskôr už v roku 2006 (dva roky po vstupe do EÚ). Bývalá socialisticko-liberálna vláda Pétera Medgyessyho si tento nereálny zámer však rýchlo premyslela a ďalší termín na výmenu domácej meny na euro posunula o dva roky. Ani to však nebolo v súlade s reálnymi možnosťami a so stavom maďarskej ekonomiky, a tak sa zrodil ešte jeden dátum -- rok 2010. Teraz už aj veční idealisti, vrátane ministra financií Jánosa Veresa, priznávajú, že aj tento cieľ je nad sily vlády.
Pokiaľ ide o jubileum forinta, jeho zrodenie viac ako rok po skončení druhej svetovej vojny bolo vynútené katastrofálnou infláciou. Predchádzajúce platidlo pengő totiž bolo vojnovými udalosťami totálne znehodnotené. Pokiaľ v lete 1945 stál dolár 1 320 pengő, o necelý rok na jar už neuveriteľných 59 miliárd pengő a situácia sa ďalej vyostrovala. Postupne sa začala stabilizovať až po zavedení forinta v auguste 1946, čomu pomohol aj návrat 28 ton zlata z rezerv národnej banky, vyvezeného pred koncom vojny z krajiny. Kilogram zlata mal vtedy hodnotu 13 200 forintov, v súčasnosti už 2 -- 3 milióny forintov v závislosti od nákupného a predajného kurzu.
Po zavedení novej meny pred 60 rokmi mal dolár hodnotu 11,74 forinta, dnes už 214 forintov, čo je 18-násobný nárast alebo zvýšenie o 1 723 percent. Ceny sa od roku 1949 zvýšili o takmer 7-tisíc percent a ešte aj v porovnaní s rokom 1960 o necelých 4-tisíc percent. Dnešné reálne mzdy sú pritom iba o 81 percent vyššie ako v spomínanom roku. Z terajšej hrubej mzdy 168-tisíc forintov si možno kúpiť takmer dvakrát viac ako za priemerný plat 1 575 forintov pred 46 rokmi.
Podľa Maďarskej národnej banky za 60 rokov bolo vydaných 4,1 miliardy forintových bankoviek. Naukladané na seba by dosiahli výšku 210 Eiffelových veží a uložené vedľa seba by vytvorili rad naprieč celým Maďarskom zo západu na východ medzi mestami Szombathely a Nyíregyháza.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 04:07