StoryEditor

Americké akcie lámu rekordy

29.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Akciám na Wall Street sa v posledných dňoch darí. Výsledkom výrazného rastu je nová rekordná hodnota najsledovanejšieho amerického aj svetového indexu Dow Jones.

New York - Akciám na Wall Street sa v posledných dňoch darí. Výsledkom výrazného rastu je nová rekordná hodnota najsledovanejšieho amerického aj svetového indexu Dow Jones, ktorý po šesť a pol roku prekonal doterajšie historické maximum zo začiatku roku 2000. Nový vrchol indexu so 110-ročnou históriou je 11 724,86 bodu. K jeho návratu na maximá v posledných rokoch najviac prispeli akcie Altria Group, materskej spoločnosti výrobcu cigariet Philip Morris a potravinárskej firmy Kraft Foods. Kurz Altria Group za 6,5 roku stúpol o viac než 200 percent. Včera sa posilňovali aj ostatné indexy S&P 500 a Nasdaq Composite Index. "Akonáhle sa objavia titulky ako ´trh je na rekordnom maxime´, vždy to pritiahne predajcov," povedal agentúre Reuters Sal Arnuk z maklérskej firmy Themis Trading. Americké akcie rastú vďaka priaznivým vyhliadkam firemných ziskov a nádejam, že rast najväčšej svetovej ekonomiky sa nespomaľuje tak rýchlo, ako sa niektorí analytici obávali. Akcie podporila aj stredajšia správa o miernom oživení trhu bývania. Počet nových domov predaných v USA v auguste nečakane vzrástol. Predaj nových domov teda slúži aj ako ukazovateľ budúcej aktivity.
Index sa však na rekordnej hodnote neudržal dlho. Nadol ho poslala revidovaná správa o hospodárskom raste v druhom štvrťroku. Zatiaľ čo skôr zverejnený predbežný odhad počítal s tempom rastu 2,9 percenta, najnovšie údaje ministerstva obchodu hovoria iba o 2,6-percentnom raste. V porovnaním s prvými mesiacmi tohto roka, keď americká ekonomika rástla rýchlosťou 5,6 percenta, je to výrazné spomalenie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 05:12