StoryEditor

Tallinskí bankári pred súdom

07.11.2005, 23:00

Dvaja estónski investiční bankári objavili netradičný spôsob zarábania na akciách amerických firiem. Pracovníci tallinnskej investičnej banky Lohmus Haavel & Viisemann (LHV) dostávali pomocou programu -- robota informácie o spoločnostiach, ktoré sa chystajú zverejniť informácie na stránkach servera Business Wire. Americkí regulátori tvrdia, že Estónci zarobili za desať mesiacov 7,8 milióna dolárov. Uvádza sa to v správe Komisie pre cenné papiere a burzy USA (SEC -- U. S. Securities and Exchange Commision).
Komisia podala na oblastný súd v New Yorku žalobu na LHV, teda na pracovníkov banky -- dvadsaťštyriročného Olivera Peeka a dvadsaťosemročného Kristjana Lepikova. Obchodníci s cennými papiermi mali získať protiprávny prístup ku chránenému internetovému portálu firmy Business Wire. Vďaka programu (označovanému v slangu ako červ) mali prístup k správam firiem, určeným pre médiá, skôr ako boli zverejnené. Obvinení Estónci podľa SEC neoprávnene získali 360 dočasne utajených správ 200 amerických firiem. Komisia pre cenné papiere a burzy USA požiadala súd, aby zakázal protizákonnú činnosť pracovníkov LHV a prinútil ich vrátiť príjem. Súd vypočuje účastníkov procesu 9. novembra 2005, zatiaľ dočasne zmrazil účty cenných papierov obvinených pracovníkov. Ako vyhlásil pre médiá Rajn Tamm, managing partner estónskej LHV, momentálne prebieha vyšetrovanie. Vylúčil možnosť, že by sa počítačový systém investičnej banky podieľal na podvode. Obchodníci Oliver Peek a Kristjan Lepik dočasne vo firme nepracujú.
Klienti Business Wire umiestňujú svoje správy do uzavretej vnútornej časti portálu, ktorá nie je prístupná verejnosti. Tam sa materiály redigujú pred ich vydaním. Firma Business Wire dementovala, že by niekto vôbec prelomil systémy ochrany informácií na jej serveri. "Nikto nemal prístup k našim súborom so správami skôr, ako boli distribuované médiám a investičnej komunite," povedal šéf a predseda rady riaditeľov Business Wire. Odborníci podľa oficiálnej správy Business Wire pomáhajú pracovníkom SEC zistiť zdroj problému.
Komisiu priviedol na stopu podvodníkov jeden investor z Filadelfie. Oznámil, že pred zverejnením správy o jednej firme prudko stúpol objem ochodov s jej akciami. Regulátori zisťujú súvislosti obchodov, pri ktorých existuje podozrenie zo zneužitia dôvernej informácie, rýchlo. Vo Veľkej Británii je regulátor nezávislý od centrálnej banky. Do dohľadu nad trhom je zapojený obchodný systém Londýnskej burzy cenných papierov. Posledným známym prípadom zneužitia dôverných informácií boli obchody s akciami Reebok Inc. Zo zneužitia dôverných informácií komisia obvinila Soňu Anticevič, dôchodkyňu z Chorvátska, ktorá na opciách zarobila 2 milióny dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 20:15