StoryEditor

Aj hotovosť má svoje náklady

02.04.2003, 00:00

Peniaze sú životnou silou každej modernej ekonomiky a zdravie hospodárstva závisí od ich efektívnej cirkulácie. Srdce tejto cirkulácie je infraštruktúra platobných systémov. Nedávno sa Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) a Medzinárodný menový fond (MMF) sústredili na reformu vysokohodnotných platobných systémov v rozvíjajúcich sa krajinách. Vo viacerých ekonomikách ešte stále existujú ľudia, ktorí nedôverujú bankám a bankovým účtom a z tohto dôvodu majú svoje úspory vo forme hotovosti (niekde pod matracom). Ak teda takýto človek potrebuje pôžičku, zájde za svojím známym a získa síce hotovosť, avšak za vysoké úroky. Vďaka pohybu týchto peňazí v ekonomike sivá ekonomika prekvitá a stáva sa dôležitejšou. Podľa odhadov MMF ponuka peňazí vo forme hotovosti v krajinách OECD tvorí 14 až 16 percent z hrubého domáceho produktu (HDP), v tranzitívnych ekonomikách je to 20 až 30 percent a v rozvojových viac ako tretina z HDP. Práve vysoký objem hotovosti v ekonomike podporuje existenciu sivej ekonomika popri ekonomike reálnej, avšak na jej rozvoj prispieva len minimálne alebo vôbec. Zároveň pripravuje vládu o daňové výnosy, ktoré by sa mohli použiť napr. na rozvoj infraštruktúry. Hotovostná ekonomika však uľahčuje aj kriminálne aktivity a podporuje kultúru fungovania obchodov na princípe úplatkov. Podľa prieskumu EBOR v tranzitívnych ekonomikách až do 44 percent firiem platí "provízie" pravidelne a tieto úplatky predstavujú až 3,7 percenta z ich ročných príjmov.
Ekonomika, v ktorej je hotovosť zastúpená vo vyššej miere, je zaťažená nákladmi na jej cirkuláciu, ktoré sú prehliadané. V prvom rade treba vziať do úvahy náklady na tlačenie bankoviek a mincí, ich distribúciu a kontrolu, ktoré podľa odhadov tvoria približne 0,75 percenta z HDP v rozvinutých ekonomikách a jedno až dve percentá v tranzitívnych krajinách. Spracúvanie, bezpečný transport, poistenie a distribúcia bankoviek a mincí môže dosiahnuť až 4,5 percenta z ich hodnoty. Náklady sú taktiež významné aj pre bankový sektor, môžu tvoriť až 10 percent z nákladov na všetky transakcie. Na druhej strane obchodníci sa často bránia akceptovaniu platobných kariet, ktoré sú spojené s určitými nákladmi. Niektorí uvádzajú, že musia platiť až 5 percent z tržieb, a preto tvrdia, že akceptovanie hotovosti je lacnejšie ako alternatívne platobné inštrumenty. Obchodníci, ktorí majú vysoké tržby v hotovosti, však musia platiť za rozvoz a skladovanie bankoviek. Dokonca aj vo vyspelých krajinách OECD, ako je napr. Belgicko, tvoria náklady hotovosti až 9 percent z hodnoty transakcie. V transformujúcich sa krajinách to je pravdepodobne výrazne vyššie číslo. Aj napriek týmto hendikepom ostane hotovosť prioritným prostriedkom na platenie v malých objemoch. V ostatných prípadoch by mali slúžiť platobné karty.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. máj 2024 23:12