StoryEditor

Nick Leeson sa vracia do biznisu

20.04.2005, 00:00

Nick Leeson sa pred desiatimi rokmi stál neslávne známym na celom svete tým, že priviedol najstaršiu britskú banku Barings ku krachu. Dnes sa vracia späť na scénu, keď ho írsky futbalový klub Galway United vymenoval do funkcie obchodného manažéra. Leeson sa postaral o hlavné titulky tlače po celom svete po tom, ako v roku 1995 spôsobil svojmu zamestnávateľovi neoprávnenými obchodmi na burze v Singapure straty v hodnote 1,3 miliardy dolárov.
Leeson bol na začiatku 90. rokov vymenovaný za manažéra Barings pre termínované obchody na Singapurskej menovej burze (SIMEX) a rýchlo začal stavaním na budúci vývoj japonského indexu Nikkei 225 zarábať svojmu zamestnávateľovi veľké peniaze. Do konca roku 1993 zdanlivo zarobil viac ako 10 miliónov libier, čo bolo v tom roku okolo 10 percent celkového zisku. Jeho nadriadení boli presvedčení, že nevytvára žiadne straty, nebola to však celkom pravda. Čo si banka nevšimla, bol účet chýb s číslom 88888, ktorého účelom bolo pokryť straty spôsobené neskúsenými obchodníkmi. Leeson ho začal používať na zakrytie svojich vlastných strát. Neskôr sa ukázalo, že s účtom narábal už od začiatku svojho pôsobenia.
Osudnou chybou banky bolo, že dovolila Leesonovi zostať hlavným obchodníkom a zároveň bol zodpovedný za zúčtovanie transakcií, teda úlohy, ktoré sú zvyčajne nezlučiteľné. To mu výrazne zjednodušilo zakrývanie vlastných strát. Do decembra 1994 sa červené čísla na účte 88888 vyšplhali na 512 miliónov dolárov.
Čoraz zúfalejší Leeson stavil na to, že index Nikkei neklesne pod hranicu 19 000 bodov. V tom čase sa takýto vklad zdal rozumnou investíciou, keď sa japonská ekonomika dostávala z 30-mesačnej recesie. Sedemnásteho januára 1995 však zasiahlo japonské mesto Kobe devastujúce zemetrasenie so silou 7,2 stupňa Richterovej stupnice.
Predtým stabilný Nikkei stratil za týždeň 7 percent. S narastajúcimi stratami Leeson požiadal o ďalšie prostriedky na obchodovanie s nádejou, že sa dostane z ťažkej situácie. Rátal so zotavením indexu a s jeho stabilizáciou na 19 000 bodov. Banka neurobila žiadne protiobchody, čím by sa zaistila proti takémuto obrovskému riziku. Za tri mesiace kúpil Leeson viac ako 20 000 future kontraktov, každý v hodnote viac ako 180 000 USD. Index sa však na 19 000 bodov nedostal. Na týchto obchodoch prerobil Leeson viac ako tri štvrtiny celkovej 1,3-miliardovej straty. Keď vedenie 233-ročnej Barings zistilo, čo sa stalo, oznámilo Bank of England svoj okamžitý bankrot.
Skrachovanú Barings prebrala holandská ING so všetkými jej dlhmi za symbolickú 1 libru. Krach banky spôsobilo totálne zlyhanie jej risk managementu. Leeson po tomto incidente ušiel, chytili ho vo Frankfurte na letisku. V Singapure bol odsúdený na šesť a pol roka, z ktorých si odsedel štyri.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 13:41