StoryEditor

Drahšie energie ešte zvýšia infláciu

04.08.2006, 00:00

V posledných rokoch sme si už zvykli, že jeseň býva v znamení zdražovania energií. Inak to nebude ani v tomto roku. Slovenský plynárenský priemysel už predložil Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) návrh na zvýšenie cien zemného plynu o 15 percent. Zdražovanie sa dotkne aj tepla, elektriny a pri pohľade na svetové trhy s ropou môžeme počítať aj s drahším benzínom a naftou. Všetky tieto faktory sa okrem prvotného náporu na rodinné peňaženky premietnu aj do cien ostatných tovarov a služieb. Spotrebiteľské ceny pritom už aj bez plánovaného zdražovania energií rastú viac ako sa očakávalo.

Vysoká inflácia ešte vzrastie
"Plánované zvýšenie cien plynu by sa priamo prejavilo na raste celkovej inflácie o 0,24 až 0,27 percenta. Pri odhadovanom raste cien tepla o päť percent by celková inflácia priamo vzrástla o ďalších 0,15 až 0,2 percenta," tvrdí Ľubomír Koršňák z Unibanky. K tomu treba pripočítať ceny pohonných látok, ktoré reagujú na rastúce ceny ropy. "V medziročnom porovnaní si v tomto roku udržiavajú približne 10- až 15-percentný rast. Ich príspevok k celkovej medziročnej inflácii sa pohybuje na úrovni okolo 0,35 až 0,5 percenta," dodáva. Okrem zdraženia energií a pohonných látok by mali rásť aj ceny potravín a do štatistík sa už s najväčšou pravdepodobnosťou premietne aj zvýšenie spotrebnej dane na tabakové výrobky.
Vysoká inflácia robí starosti najmä Národnej banke Slovenska (NBS), ktorá musí držať rast cien na uzde kvôli plneniu kritérií pre prijatie eura. Pokiaľ chce Slovensko zaviesť spoločnú európsku menu v roku 2009, bude musieť súčasnú infláciu na úrovni 4,5 percenta výrazne skresať. Ešte vyšší rast cien je to posledné, čo centrálna banka potrebuje. Nepriaznivý vývoj inflácie ju už v júli donútil zmeniť prognózy do budúcnosti. Podľa aktuálnych odhadov by sa na konci roka mala inflácia dostať na 3,9 percenta, rok 2007 by mala končiť na úrovni 2,8 percenta. "Dôležitým pre maastrichtské kritérium bude pritom nielen to, aké zvýšenie ÚRSO povolí v októbri, ale predovšetkým, ako sa budú ceny plynu a ďalších regulovaných položiek meniť v januári 2007," hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Na budúcoročnú infláciu my mohlo mierne pozitívne vplývať zavedenie nižšej sadzby DPH najmä na potraviny, aj keď jej zníženie by sa podľa Koršňáka s najväčšou pravdepodobnosťou v cenách nepremietlo v plnej miere.
NBS v prognóze počíta so zdražovaním regulovaných cien energií, ale až v januári budúceho roka. Očakáva 6,7-percentný rast cien energií regulovaných ÚRSO, čo by celkovú infláciu zvýšilo o 1,15 percenta. "Centrálna banka v čase spracovania prognózy nemala informácie, že by sa tak malo stať už tento rok. V prípade, že by ÚRSO zmenil regulované ceny už v tomto roku, bola by táto skutočnosť reflektovaná aj v predikcii inflácie na rok 2006, ktorá by bola s najväčšou pravdepodobnosťou vyššia," vysvetľuje Renata Konečná, riaditeľka odboru menovej politiky NBS.

Skoršie zdraženie môže euru pomôcť
Rastúce ceny ropy na svetových trhoch však zvyšujú infláciu aj v ostatných krajinách Európskej únie, čím sa zvyšuje aj maastrichtské kritérium. Treba ale pripomenúť, že inflácia na Slovensku rastie rýchlejšie vzhľadom na vyššiu váhu energií v našom spotrebnom koši v porovnaní so zvyškom EÚ.
Hoci zvyšovanie cien energií je pre infláciu negatívne, z hľadiska kritérií pre prijatie eura je podľa Mušáka lepšie, ak k nemu príde skôr. "V rámci maastrichtského kritéria sa bude pravdepodobne hodnotiť obdobie apríl 2007 až marec 2008. To znamená, že ak sa ceny zvýšia v októbri, ovplyvní to menej mesiacov hodnotených pre vstup do eurozóny," vysvetľuje.

Zdražovanie peňazí sa neskončí
Očakávaný rast inflácie zvyšuje šance na ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb. Analytici očakávajú, že centrálna banka ešte v tomto roku zdvihne sadzby o pol percenta. "V prípade, že by sa v budúcnosti začali v štruktúre inflácie výraznejšie prejavovať dopytové tlaky a sekundárne efekty rastu cien energií, nie je vylúčené, že NBS by pristúpila k rýchlejšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb napríklad o 100 bodov už v priebehu tohto roka. Urýchliť zvyšovanie sadzieb by mohla aj slabnúca koruna či nereálne skoncipovaný štátny rozpočet," hovorí Koršňák. Ak by k zvýšeniu regulovaných cien energií došlo aj v januári, zdražovanie peňazí môže pokračovať aj v budúcom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 00:05