StoryEditor

Nemecká burza expanduje na americký trh

03.05.2007, 00:00
Na svetových finančných trhoch sa schyľuje k ďalšiemu veľkému spojeniu. Nemecká burzová spoločnosť Deutsche Börse má záujem kúpiť americkú opčnú burzu International Securities Exchange (ISE).

Vznikne tak najväčšia burza finančných derivátov, ktorá bude pôsobiť na oboch stranách Atlantiku.
Nemci v Amerike
Spojenie ohlásili obe spoločnosti tento týždeň. Kúpa burzy ISE sa uskutoční prostredníctvom spoločnosti Eurex. Tú vlastí Deutsche Börse a švajčiarska spoločnosť SWX Swiss Exchange. Nemecká burza sa tak stane kľúčovým hráčom na americkom opčnom trhu. "Táto transakcia ďalej posilní vedúcu pozíciu nemeckej burzy na rýchlo rastúcom globálnom trhu derivátov," skonštatoval generálny riaditeľ nemeckej burzy Reto Francioni.
Eurex je v súčasnosti najväčšia burza derivátov na svete. Prípadný obchod by pozíciu spoločnosti ešte posilnil. ISE je z hľadiska opčných transakcií dvojkou na trhu Spojených štátov.
Obe spoločnosti považujú prípadné spojenie za výhodný obchod. Za každú akciu ISE dostanú jej akcionári 67,5 dolára. Celý obchod teda dosiahne objem 2,8 miliardy dolárov. Na to, aby sa realizoval, je ešte potrebný súhlas akcionárov ISE. Dôležité bude teda ich hlasovanie na valnom zhromaždení, jeho termín však ešte nie je známy.
Manažment ISE odporučil akcionárom ponuku Nemcov prijať. Súhlas s transakciou bude musieť pripojiť aj americká Komisia pre cenné papiere.
Burzy sa spájajú
Finančné burzy sa v poslednom čase zlučujú a aj Deutsche Börse už mala v minulosti záujem o fúziu s inými spoločnosťami. Neúspechom sa skončila snaha o spojenie s burzou NYSE sídliacou v New Yorku. Tá sa však dohodla s európskou spoločnosťou Euronext, a vytvorili tak prvú transatlantickú akciovú burzu na svete NYSE-Euronext.
To však nebol jediný neúspech Nemcov. Skrachovala aj ich snaha o spojenie s Londýnskou akciovou burzou (LSE). Tá ma totiž záujem pôsobiť samostatne, a preto odmietla aj snahu amerického Nasdaqu. Ten sa musel uspokojiť s tým, že zostáva v LSE najväčším akcionárom.
V súčasnosti tiež prebieha boj o burzu finančných derivátov Chicago Board of Trade, ktorú chce získať Chicago Mercantile Exchange a takisto burza IntercontinentalExchange.
Deriváty nad akcie
Obchody s finančnými derivátmi, medzi ktoré patria opcie a futures kontrakty, rastú v súčasnosti oveľa rýchlejšie ako tradičné obchody s akciami. Burzy sa snažia túto príležitosť využiť, a preto sa zameriavajú na obchody s akciovými opciami a ďalšími finančnými nástrojmi.

Kto koho kupuje
International Securities Exchange
bola založená v roku 2000. V súčasnosti je z hľadiska počtu opčních transakcíí druhou najväčšou burzou v Spojených štátoch hneď za Chicago Board Options Exchange. V roku 2007 presiahol počet kontraktov na burze dve miliardy.
Deutsche Börse je burza cenných papierov so sídlom vo Frankfurte. Pobočky má v Luxemburgu, Švajčiarsku, Španielsku a Spojených štátoch.

 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 09:01