StoryEditor

Obchodníkov na NYSE vytláčajú počítače

09.11.2006, 23:00

Stretnúť makléra na newyorskej akciovej burze bude o niekoľko rokov čoraz ťažšie. Postupne ich totiž vytláčajú počítače. Posledná z veľkých búrz na svete, na ktorej sa obchoduje ešte tradičným spôsobom spojeným s gestami rúk a vyvolávaním na parkete, plánuje prepustiť viac ako 500 zamestnancov. Tí doplatia na veľké zmeny, ktorými najväčšia svetová burza prechádza.
Prevratné zmeny
Odštartovala ich tohtoročná akvizícia prevádzkovateľa elektronických obchodov Archipelago, od ktorej si vedenie NYSE sľubuje novú kultúru obchodovania. Kritici videli slabiny NYSE práve v zastaranom spôsobe obchodovania cez tzv. centrálny parket. Elektronická platforma burze pomôže predovšetkým s automatizáciou systému objednávok a s celkovou elektronizáciou burzy. Klienti budú môcť do elektronického systému zadávať oveľa viac požiadaviek. Burza od tohto kroku očakáva zvýšenie objemu obchodov a podielu na trhu. Zmenu si vynútili požiadavky veľkých inštitucionálnych investorov, ktorí boli nespokojní s pomalým vybavovaním obchodov.
Podľa zástupcu NYSE sú tieto zmeny nutné na to, aby burza uspela v konkurencii s hlavným rivalom, spoločnosťou Nasdaq Stock Market. Obchodníci si síce ešte nejaký čas zachovajú staré zvyky a na parkete sa budú pohybovať s papiermi a ceruzkami v rukách, ale už naozaj len zo zvyku. Odborníci sú si istí, že súčasný hybridný model obchodovania, elektronicky aj tradične, sa dlho neudrží a že napokon aj NYSE prejde výhradne na plne automatizovaný systém.
Cieľom sú úspory
Najradikálnejšia zmena v 214-ročnej histórii burzy, ktorú podľa veľkej svetelnej tabule s kurzami akcií prezývajú Big Board, síce zefektívni a urýchli obchodovanie, doplatia však na to ľudia. Nejde pritom o prvé redukovanie stavov. Od marca 2005, keď NYSE, Archipelago a spoločnosť pre automatizáciu obchodovania s cennými papiermi zamestnávali takmer 3 500 ľudí, prišlo o prácu už 35 percent, teda 950 pracovníkov. Z ďalších 500 prepustených 150 skončí v American Stock exchange. Zvyšní pracovníci dostanú odstupné. "Od novej vlny prepúšťania očakávame ročnú úsporu približne 60 miliónov dolárov na nákladoch a okolo 20 miliónov na poplatkoch," myslí si analytik spoločnosti Prudential.
Zlučovanie búrz je svetový trend
Objemom kapitálu vo výške 22 biliónov dolárov je newyorská burza najväčším akciovým trhom na svete, snaží sa usporiť nielen na ľuďoch, ale aj prevádzke. Už na konci minulého mesiaca sa objavila správa, že NYSE do 18 mesiacov zatvorí jeden z piatich najväčších obchodných parketov na Wall Street. Zmenami neprechádza iba Wall Street. Vlna spájania, konsolidácie a úspory nákladov zasiahla prakticky celý finančný svet. "Tlak na konsolidáciu stúpa. Kapitálové trhy na celom svete sa spájajú a burzy nasledujú tento trend -- počítam s tým, že na konci zostane len niekoľko naozaj veľkých, globálnych búrz," myslí si riaditeľ burzy NYSE John Thain.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 20:28