StoryEditor

Panika zostala v Šanghaji

06.06.2007, 00:00
Čínske akcie opäť padali. Pokles o osem percent na začiatku týždňa bol druhou najvyššou stratou za jeden deň v tomto roku.

Od minulej stredy, keď vláda zvýšila poplatky za obchody na burze, stratili čínske akcie 13 percent. Na rozdiel od marcového prepadu, ktorý spustil globálny výpredaj na svetových akciových trhoch, však tentoraz svet nezareagoval. Panika v Šanghaji globálne akciové trhy nezasiahla.

Zbytočné varovania
Už niekoľkokrát v tomto roku sa objavili varovania poukazujúce na nezdravo rastúce čínske akcie. V marci, keď hlavný čínsky index CSI 300 stratil zo dňa na deň 9 percent, zachvátila panika aj globálne trhy. Európske a americké akcie vtedy za týždeň stratili tri až päť percent. Čínsky trh sa však otriasol a v rapídnom raste pokračoval.
Vláda tejto ázijskej krajiny sa rozhodla priškrtiť apetít domácich investorov a minulý týždeň strojnásobila poplatky za transakcie s cennými papiermi z 0,1 percenta na 0,3 percenta hodnoty. Toto rozhodnutie prinieslo okamžitý pokles čínskych akcií o 1,5 percenta a na svetové burzy vnieslo nervozitu. Opäť sa ozvali hlasy odborníkov a možnom lavínovom efekte. Skutočnosť však bola iná. Síce ešte v strede minulého týždňa zareagoval svet na začiatok výpredaja na čínskom trhu, ale ohlas bol mierny. Hlavné indexy neklesli ani o percento a ďalšie dni opäť pokračovali v pozitívnych výsledkoch. Japonský index Nikkei bol v pluse dokonca štyri dni za sebou.
Čínsky pokles netrval ani týždeň a z trhu ubral 15 percent. Už včera však zase nastal obrat a akcie v Šanghaji získali takmer tri percentá, hoci ešte napoludnie boli šesť percent v mínuse.

Drobní čínski investori
Čínsky akciový trh dostávajú do obrátok drobní domáci investori. Kto by nekúpil čínske akcie, keď hlavný index CSI stúpol za dva roky o 300 percent. Odborníci však varujú pred možným spľasnutím tejto bubliny. "Investori sa musia správať racionálne," snažil sa vniesť pokoj do chaosu denník China Securities Journal. To sa mu nedarí, keďže tento rok akcie stúpli o vyše 60 percent, pričom ročné úložky v bankách sú úročené troma percentami. Podľa denníka International Herald Tribune je čínsky akciový trh najväčším problémom pre vládu v Pekingu. Do akcií investujú všetci: od študentov, cez robotníkov, až po dôchodcov. Prípadný krach špekulatívnej bubliny môže vyústiť do politicky neprijateľných problémov.

Svetu asi nič nehrozí
Posledný prípad poklesu v Číne, na ktorý svet nereagoval, môže znamenať, že globálni investori sú unavení z toho, že stále počúvajú o "čínskej hrozbe". Niektorí však sa z regiónu pre istotu stiahli. Podľa spoločnosti Emerging Portfolio Fund Research v máji sa z čínskych akcií odliali dve miliardy dolárov.
Podľa ekonóma Chunga Lianga z investičnej banky Goldman Sachs do akcií v Číne investuje iba sedem percent populácie. Na porovnanie, v USA do internetovej bubliny, ktorá praskla na prelome tisícročí, investoval každý druhý Američan. Počet investorov však rastie. Pred pol rokom bolo v Číne 77 miliónov účtov cenných papierov, dnes ich je sto miliónov.
Podľa týždenníka The Economist je celková hodnota obchodovateľných akcií v Číne iba 25 percent HDP, pričom v USA to je 150 percent. Preto by priamy dosah prasknutia bubliny na čínsku a svetovú ekonomiku mal byť minimálny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 17:24