StoryEditor

NYSE na začiatku veľkých zmien

08.03.2006, 23:00

Najväčšia akciová burza na svete New York Stock Exchange (NYSE) sa po 214 rokoch existencie od základu mení. Dokončila totiž akvizíciu elektronickej platformy Archipelago, za ktorú zaplatila desať miliárd dolárov. Týmto krokom sa burza snaží konkurovať svojim elektronickým konkurentom. Vedenie sa spolieha, že nový počítačový systém zmodernizuje kultúru obchodovania, ktorá siaha až do roku 1792. Burza sa zároveň premenuje na NYSE Group. Archipelago a NYSE budú zatiaľ pôsobiť ako samostatné subjekty, bude ich však zastrešovať spoločná organizácia. Do budúcnosti burza predpokladá, že obchodníkom z parketu umožní prístup k elektronickej platforme Arca, čo im sprístupní obchody s akciami na trhu Nasdaq, ako aj s akciovými opciami.

NYSE oslavuje vstup na burzu
Na parkete NYSE sa denne zobchodujú milióny akcií, prvýkrát v histórii burzy však môžu investori nakupovať a predávať akcie samotnej burzy. Najslávnejšia akciová burza na svete uviedla na trh vlastné akcie pod symbolom NYX, s ktorými sa včera začalo obchodovať. Burza sa tak mení na verejne obchodovanú spoločnosť. Od tohto kroku očakáva pomoc s expanziou do nových oblastí a zaistenie väčšieho množstva emitentov.
Väčšinu akcií majú stále bývalí členovia burzy, ktorí mali na chod burzy zásadný vplyv. Súčasní členovia burzy boli dlho proti zmenám. Tvrdili, že zmena štruktúry pre nich nebude výhodná. Možno ich presvedčilo to, že podľa konečnej dohody dostal každý z 1 366 členov 80 177 akcií NYSE Group, 300 000 dolárov v hotovosti a ďalších 70 571 dolárov v dividendách. Podľa agentúry ČTK hodnota jedného miesta na burze stojí približne 5,5 milióna dolárov.
NYSE nadväzuje na rovnaký krok ostatných trhov. Vlastné akcie už v minulom roku vydala spoločnosť CBOT Holding, ktorá prevádzkuje obchodnú burzu v Chicagu. Newyorská burza aktívne urýchľuje celosvetovú konsolidáciu odvetvia, ale súčasne je aj pasívnym predmetom tohto pohybu. Tento vývoj ovplyvňujú najmä dva faktory: silný rast objemu obchodovania s cennými papiermi v globálnom meradle a prechod na elektronické systémy, vďaka ktorým možno z hľadiska nákladov veľmi výhodne zorganizovať aj väčší objem transakcií. Akademická obec a analytici sa zhodujú na tom, že investori budú profitovať z lepších podmienok pre obchodovanie a nižších poplatkov. "Kto ako prvý dostane pod vlastnú strechu rýchlo rastúce obchodovanie s akciami medzi Európou a Amerikou, docieli obrovské úspory," tvrdí Benn Steil, burzový expert newyorskej Rady pre zahraničné vzťahy.

Newyorská burza hľadá partnera
Vstupom na burzu sa začína nová éra nielen pre NYSE Group, ale zrejme aj pre konsolidáciu obchodu s cennými papiermi na svete. Newyorská burza si v celosvetovom zjednocovacom procese robí ašpirácie na vedúcu úlohu. "Som presvedčený, že čoskoro zažijeme ešte viac fúzií, v USA i vo svete. Rok 2006 bude pre nás rokom príležitostí," uviedol šéf NYSE John Thain na odbornej konferencii v decembri 2005. Odborníci nediskutujú o tom, či, ale o tom, koho si John Thain čoskoro kúpi.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 06:32