StoryEditor

Perspektívni majú šancu

14.02.2007, 23:00
Pri rozhodovaní o financovaní podniku sa firma nemôže vždy spoliehať iba na úverové produkty bánk. Malá začínajúca spoločnosť nie vždy spĺňa prísne podmienky na získanie peňazí touto formou.
V článku je graf

Pri rozhodovaní o financovaní podniku sa firma nemôže vždy spoliehať iba na úverové produkty bánk. Malá začínajúca spoločnosť nie vždy spĺňa prísne podmienky na získanie peňazí touto formou. Ak sa však nájde investor, ktorý firmu vyhodnotí ako perspektívnu, môže do nej vložiť peniaze a podieľať sa na jej raste. Hovoríme o investíciách do rizikového kapitálu. Ide o podporu začínajúcich spoločností alebo firiem, ktoré majú zaujímavý podnikateľský plán s vysokým rastovým potenciálom.

Ako to funguje
Financovanie sa realizuje hlavne formou priameho kapitálového vstupu do spoločnosti. "Do firmy vstupujeme ako partner, ktorý prispeje finančným vkladom, za čo získava podiel v spoločnosti a zastúpenie v kontrolných a riadiacich orgánoch. Firmám, v ktorých už máme majetkovú účasť, niekedy poskytujeme ešte dodatočné finančné zdroje vo forme úveru," vysvetľuje Matej Fekete zo Slovensko-amerického podnikateľského fondu (SAEF). Ten na Slovensku už realizoval takmer sto investícií. Ako doplnil, často sa stretávajú s postojom, keď sa podnikatelia nechcú vzdať 100-percentného vlastníctva podniku, aj keby im vstup kapitálu mohol priniesť v budúcnosti vyššie zisky. "Majú pocit, že finančný partner by im ich "dieťa" vytrhol z ruky, čo, samozrejme, nie je pravda. Je len veľmi málo prípadov, keď sa manažment vymení. Ide väčšinou o prípady riešenia krízovej situácie," spresňuje Fekete. Výška investícií z fondu SAEF sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí jeden až tri milióny dolárov. Kapitálová účasť fondu rizikového kapitálu môže mať pre firmu aj ten efekt, že sa stane zaujímavejšia aj pre banky.

Na Slovensku pôsobí niekoľko spoločností, ktoré sa špecializujú na túto formu financovania. Päť z nich združuje Slovenská asociácia rizikového kapitálu (SLOVCA), ktorá na našom trhu pôsobí už jedenásť rokov. Slovensko zaujíma aj niekoľko desiatok firiem, ktoré si potenciálne investície mapujú zo svojich zahraničných pobočiek. Svoje aktivity u nás začína rozvíjať aj rakúska spoločnosť GCP gamma capital partners. Tá plánuje od polovice roka zo svojho nového fondu preinvestovať v štátoch susediacich s Rakúskom niekoľko desiatok miliónov eur. "Dopyt po rizikovom kapitáli na Slovensku významne rastie," hovorí investičný analytik spoločnosti Michal Nešpor.

Atraktívne odvetvia
Rizikový kapitál sa nezameriava iba na novovznikajúce podniky, ale zrealizovali sa aj investície do zabehnutých firiem. Najväčšiu šancu na získanie peňazí majú firmy z oblasti informačných a high-tech technológií či biotechnológií. "Neznamená to však, že o ostatné odvetvia vôbec neprejavujeme záujem. Minulý rok sme napríklad uskutočnili investíciu do obnoviteľných zdrojov energie," spresňuje Fekete.
Podľa investičného manažéra Pavla Jonáša z Fondu fondov, ktorý zastrešuje sedem fondov vytvorených zo zdrojov PHARE a čiastočne zo štátneho rozpočtu, absolútna väčšina realizovaných projektov spoločnosti smerovala do tradičných odvetví, teda do výroby, výrobných služieb a cestovného ruchu. Napriek tomu od začiatku svojej činnosti evidujú iba štyri stratové investície.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 12:52