StoryEditor

Skúška odolnosti podielnikov

01.06.2006, 00:00

Česi sa podľa českých Hospodárskych novín prejavujú prekvapujúco ako verní investori. Aj keď akcie už niekoľko týždňov strácajú, české fondy, ktoré ich spravujú, si na odlev klientov nesťažujú. Naopak, do akciových fondov v Česku v máji pribudlo ďalších 383 miliónov korún. Z toho 130 miliónov pribudlo vo fondoch v minulom týždni, keď pražská burza zažila čierny pondelok a väčšinu dní klesala.
Aj na Slovensku sa až do minulého týždňa tešili akciové fondy priazni investorov. V porovnaní s Českom však práve minulý týždeň bol na Slovensku iný, keď investori stratili dôveru vo vývoj na akciových trhoch a objem peňazí v slovenských akciových fondoch sa v tomto týždni znížil o viac ako 24 miliónov korún. Po niekoľkých týždňoch to bol prvý prepad v tejto kategórii fondov. Od začiatku roka sú však akciové fondy v pluse, keď ich majetok narástol o viac ako 5,15 miliardy korún.
Správanie trhov v najbližších týždňoch preverí odolnosť investorov investovať do akcií na oboch stranách rieky Moravy. Horšia situácia pre investovanie sa zdá na pravo od rieky Moravy, keď tu dlhodobo -- vplyvom postupného zvyšovania úrokových sadzieb centrálnou bankou -- rastú záporné predaje v minulých rokoch obľúbených peňažných a dlhopisových korunových fondov. V minulom týždni sa k nim pridali aj akciové fondy, a tak investície prúdia najmä do strešných fondov. Vkladatelia na Slovensku zatiaľ ignorujú poučku skúsenejších investorov -- nakupovať lacné podiely fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 03:02