StoryEditor

Zlato je vo forme

07.01.2007, 23:00
Investícia do zlata sa aj v minulom roku nadmieru vyplatila. Cena tohto žltého kovu stúpla o pekných 23 percent. V máji sa dokonca zlato dostalo nad magickú úroveň 700 dolárov za trojskú uncu.

Investícia do zlata sa aj v minulom roku nadmieru vyplatila. Cena tohto žltého kovu stúpla o pekných 23 percent. V máji sa dokonca zlato dostalo nad magickú úroveň 700 dolárov za trojskú uncu. Ak si uvedomíme, že ešte na začiatku roka sa jeho cena nachádzala zhruba o dvesto dolárov nižšie, tak sa nedá hovoriť o ničom inom ako o impozantnom triumfe.
V máji vrchol
Rok 2006 znamenal pre tento vzácny kov návrat k úrovniam nepoznaným od čias veľkých ropných kríz zo začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia. "Od marca uplynulého roku nastúpilo zlato na silný "býčí" trend, ktorý vystrelil jeho cenu nahor, a tá len v priebehu troch mesiacov narástla takmer o 30 percent. Svoj vrchol dosiahla 12. mája, keď sa cena dostala až na úroveň 728 dolárov za trojskú uncu a dostala sa tak na najvyššiu hodnotu od roku 1980," rekapituluje analytik obchodníka s komoditami FIMEX Capital Michal Májek. Čo stálo za takýmto prudkým nárastom? "Pre rast ceny to bolo niekoľko faktorov: oslabujúci sa americký dolár, obavy z inflácie v USA, nepokoj na Strednom východe a investičné nákupy špekulantov a fondov," vypočítava analytik českej brokerskej spoločnosti Colosseum Štěpán Pírko. K tomu sa pripojil rast ceny ropy a vo svete panovalo veľké napätie pokiaľ ide o jadrový program Severnej Kórey a Iránu.
Slabý dolár - silné zlato
Práve vzájomná prepojenosť dolára a zlata sa tento rok prejavila najvýznamnejšie. Platí zásada slabý dolár = silné zlato, vyplývajúca z faktu, že zlato sa obchoduje práve v americkej mene. Každé oslabenie dolára tak znamená aj lacnejšie zlato pre zahraničných investorov, a tým sa zvyšuje jeho atraktivita. Postupné oslabovanie dolára od marca do mája, spôsobené slabnúcou americkou ekonomikou a dvojitými deficitmi USA, pomohlo zlatu vyštverať sa na rekordné úrovne. Spomínané pravidlo sa potvrdilo aj neskôr v októbri, keď cena vzácneho kovu spadla na najnižšiu úroveň od spomínaného marca, na hodnotu 560,5 USD za trojskú uncu. Ropa v tom čase pokračovala v ústupe z maxím a, naopak, v prípade dolára vyvrcholilo trojmesačné obdobie postupného posilňovania. Upokojovala sa aj politická situácia vo svete a americká ekonomika začala vykazovať pozitívne správy. Ku koncu roka však nabrala druhý dych a rok 2006 tak ukončila vo vynikajúcich číslach.
Ako tento rok?
Tento rok by mal byť pre zlato znovu veľmi úspešný. Väčšina analytikov sa zhoduje na tom, že cena drahého kovu by sa mala pohybovať nad hranicou 700 dolárov za trojskú uncu a tohtoročný rekord by sa tak mohol prekonať. Prispieť by k takémuto vývoju mala aj pokračujúca stagnácia dolára. Očakáva sa znižovanie úrokových mier americkej centrálnej banky FED, ktoré by mohli v priebehu budúceho roka výraznejšie klesnúť zo súčasných 5,25 percenta. Slabý dolár nevyhovuje ani viacerým producentom ropy, ktorí inkasujú platby za predaj tejto suroviny práve v americkej mene. "Niektoré členské krajiny kartelu OPEC už začali rozmýšľať o zmene meny, v ktorej obchodujú svoje nerastné bohatstvo z dolára na euro," hovorí Májek.
Investícia do zlata
Zlato bolo po tisícročia investičným nástrojom a zostalo aj dnes. "V súčasnosti sa investori obávajú straty kúpnej sily papierových peňazí, ktoré sú kryté iba sľubom vlády, že majú hodnotu, a preto nakupujú trvalé hodnoty," pripomína Pírko. Ak má niekto záujem investovať do zlata, musí počítať s tým, že jeden kontrakt má hodnotu 3 700 dolárov. To však ešte nie je výška minimálnej investície. Záujemca musí u obchodníka, ktorý má od Národnej banky Slovenska povolenie obchodovať s komoditami, vložiť ďalšie peniaze na vykrytie prípadnej straty pri posune hodnoty zlata "nesprávnym" smerom. "Čím dlhšie chce klient držať pozíciu, tým viac peňazí musí zložiť na prípadné straty," vysvetľuje Májek.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 20:46