StoryEditor

Obavy z rastu inflácie zuvyšujú úroky

13.04.2006, 00:00
Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) priemerné úrokové miery z úverov obchodných bánk v minulom roku klesli z hodnoty 6,49 percenta v januári na 5,88 na konci roka. V prvých dvoch mesiacoch tohto roka začali priemerné úrokové miery rásť a vo februári sa už peniaze v bankách požičiavali v priemere za 6,01 percenta.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) priemerné úrokové miery z úverov obchodných bánk v minulom roku klesli z hodnoty 6,49 percenta v januári na 5,88 na konci roka. V prvých dvoch mesiacoch tohto roka začali priemerné úrokové miery rásť a vo februári sa už peniaze v bankách požičiavali v priemere za 6,01 percenta. Sadzby z čerpaných úverov pre obyvateľstvo dosiahli zo všetkých sektorov najvyššie hodnoty a v priebehu minulého roka aj začiatkom tohto roka sa vyvíjali inak ako priemerné sadzby zo všetkých úverov. Úroky z úverov pritom rastú v bankách rýchlejšie ako úroky na vkladoch.

Podnikatelia najmenej, domácnosti najviac
Nižšie úroky na úvery platila v priemere podnikateľská sféra. Vývoj úrokov pre podnikateľskú sféru kopíroval vývoj úrokov na medzibankovom trhu. Podľa analytika VÚB banky Zdenka Štefanidesa "...úrokové miery na medzibankovom trhu možno považovať za ,veľkoobchodné ceny´, ktoré banky následne posúvajú svojim klientom ako ceny ,maloobchodné´. Pre veľké podniky sú klientske úrokové sadzby väčšinou nadviazané priamo na vývoj medzibankového trhu."
Sadzby na úvery pre obyvateľstvo z čerpaných úverov nekopírovali vývoj na medzibankovom trhu. Do polovice minulého roku klesali z úrovne 11,77 percenta na začiatku roka, na 10,38 percenta v júli. Od augusta 2005 až do januára tohto roku vzrástli na 11,23 percenta, vo februári však napriek očakávanému rastu sadzieb, aj rastu priemerných sadzieb na ostatných typoch úverov, klesli na 11,1 percenta. Závislosť úrokov pre obyvateľstvo od úrokov na medzibankovom trhu je podľa Štefanidesa voľnejšia. "Pri tomto typu úverov je vysoká úroková sadzba kompenzovaná administratívnou dostupnosťou, ktorá je v mnohých prípadoch, napríklad u kontokorentných úverov, pre klienta rozhodujúcejšia," myslí si analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Podľa analytika Tatra banky Elizeja Macha centrálna banka sprísňuje menovú politiku a medzibankový trh na tento vývoj reflektuje. Očakávania ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb vychádzajú najmä z rizík inflačného vývoja.

Úroky na vkladoch neskôr
"V prostredí rastúcich úrokových sadzieb zvyknú rásť rýchlejšie sadzby na aktívnej strane bilancií komerčných bánk (teda úroky z úverov) než na ich pasívnej strane (teda úroky na vklady). K výraznejšej zmene úrokov z vkladov väčšinou dochádza do troch mesiacov po zmene úrokových sadzieb centrálnej banky. Preto úplné preliatie vyšších úrokových mier po februárovom zvýšení oficiálnych sadzieb v priemerných klientskych sadzbách možno očakávať zhruba koncom druhého štvrťroka," komentoval situáciu na strane vkladov Štefanidesa. Aj keď na Slovensku klesá objem vkladov obyvateľstva v bankách, v porovnaní s inými krajinami zostáva podiel vkladov na úsporách vyšší ako v okolitých krajinách. Podľa Blaščáka tento stav ovplyvňuje aj psychológia ľudí po krachu nebankových subjektov. V najbližších rokoch podľa neho možno očakávať nárast miery úspor obyvateľstva, ale nebudú z toho profitovať banky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 11:13