StoryEditor

Finančné trhy českú politiku ignorujú

05.10.2006, 00:00
Vyslovenie nedôvery vláde Mirka Topolánka sa finančných trhov nedotklo. Tie neistotu na politickej scéne v týchto dňoch viac-menej ignorujú.

Vyslovenie nedôvery vláde Mirka Topolánka sa finančných trhov nedotklo. Tie neistotu na politickej scéne v týchto dňoch viac-menej ignorujú. Hoci výsledok hlasovania v českom parlamente bol v utorok známy až po skončení obchodovania na akciových a devízových trhoch, ani v utorok, ani včera, k žiadnemu dramatickému vývoju na burzách nedošlo.
Hlasovanie korunou nepohlo
Česká koruna dokonca začala včerajšie obchodovanie posilňovaním oproti euru, pod čo sa podpísal priaznivý vývoj v regióne. Výsledok hlasovania sa očakával, preto reakcia finančných trhov bola relatívne malá. "Koruna by sa mohla mierne oslabiť vinou zhoršenia nálady, ale zásadnú reakciu neočakávam. Obchodovanie ukázalo, že domáca politika ovplyvňuje devízový trh menej ako by sa očakávalo," opisuje situáciu na trhu Petr Sklenář z Atlantik FT. "Na neistotu si trhy už zvykli, preto by nemala pôsobiť na korunu výrazne negatívne," povedal pre ČTK Tomáš Vlk zo spoločnosti Patria Online. "Priestor na výraznejšie oslabenie koruny vidí v prípade, že by sa začala črtať vláda s účasťou či podporou komunistov," upozorňuje. Trhy by to zrejme vnímali negatívne a spôsobilo by to odklon investorov a oslabenie koruny. Neisté obdobie na českej politickej scéne bude podľa neho až do senátnych volieb.
Na akciovej burze klesla aktivita
Nedôvera vláde sa výrazne neprejavila ani na akciovej burze. Hlavný český index PX si v utorok ako aj včera pripísal takmer pol percenta. Investorov podľa obchodníkov naladil k nakupovaniu rast vyspelých zahraničných búrz. V porovnaní s predošlými dňami však citeľne klesla aktivita a objem obchodov. Celkové obchody s akciami klesli približne o 150 miliónov korún na necelých 2,3 miliardy korún. Obchodníci to pripisovali aj zdržanlivosti investorov kvôli hlasovaniu o dôvere vláde. "Prírastok zaznamenala väčšina domácich titulov aj napriek značnému riziku pokračovania politickej neistoty," poznamenal Roman Skalický z firmy Afin Brokers. Vývoj na politickej scéne pozorne sledujú aj akcionári energetickej spoločnosti ČEZ. "Akcie ČEZ môžu podporiť špekulácie, že predaj časti štátneho podielu bude odložený alebo dokonca zrušený. Ale aj tu by reakcia mala byť relatívne malá," odhaduje Sklenář.
Súčasný vývoj by nemal ovplyvniť ani pohľad zahraničných investorov na krajinu. "Členstvo v Európskej únii a NATO vytvára isté mantinely, že prípadné politické excesy neprekročia určité medze, a preto vo vnímaní Českej republiky zo strany zahraničných investorov žiadnu dramatickú zmenu neočakávame," dopĺňa.
Čo bude ďalej
V každom prípade pre krajinu je súčasná situácia pomerne zložitá a znamená predĺženie politického patu. Bez dohody dvoch najväčších strán ODS a ČSSD nie je možné vládu vytvoriť. Pre ďalší vývoj bude kľúčový postup prezidenta Klausa, ktorý už oznámil, že nevymenuje nového premiéra do senátnych a komunálnych volieb. "Existujú špekulácie, že prezident by mohol iniciovať nepolitickú vládu, ktorá krajinu nasmeruje k predčasným voľbám. Podľa nášho názoru je tento variant za súčasnej situácie najlepším a najpravdepodobnejším riešením," myslí si Sklenář. Česko nie je jedinou stredoeurópskou krajinou, v ktorej je na politickej scéne rušno. V Poľsku hrozia predčasné voľby, maďarský premiér Ferencz Gyurcsány si spôsobil problémy priznaním sa ku klamaniu pred voľbami a zajtra požiada parlament o vyslovenie dôvery.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 07:13