02.04.2003, 00:00

Člen rady Európskej centrálnej banky N. Garganas včera uviedol, že spomalenie ekonomického vývoja v Európskej únii je také, že jej tohtoročný rast možno nedosiahne ani 1 %, ako sa v súčasnosti predpokladá. Európsky komisár pre menové záležitosti P. Solbes očakáva rast okolo 1 %. Presné údaje však budú k dispozícii na budúci týždeň, keď Európska komisia zverejní svoje revidované predpovede. (Reuters)

Japonský trh akcií zaznamenal v utorok mierne prírastky, keď investori skupovali oslabené proexportné emisie. Pokles bankových titulov a vystrelenie rakety krátkeho doletu Severnou Kóreou obchodníkom pripomenuli, že trh stále ohrozuje množstvo rizík, a tak tento rast nemožno pokladať za oživenie trhu. Hlavný akciový index Nikkei stúpol o 0,18 %, resp. 14,01 bodu na 7 986,72 bodu a širší index TOPIX zosilnel o 0,12 % na 788,96 bodu. (SITA)

Americké burzy v pondelok zoslabli už štvrtý deň za sebou a obchodovanie za celý prvý kvartál zatvárali väčšinou v negatívnom teritóriu. Obavy z predlžovania vojny v Iraku a slabé výsledky priemyselnej aktivity v oblasti Chicaga prehĺbili nedôveru investorov ku krehkému oživeniu ekonomiky. Dow Jones stratil 1,89 % na 7 992,13 bodu a technologický Nasdaq klesol o 2,08 % na 1 341,17 bodu. Za prvé tri mesiace stratil Dow Jones 4,19 %, Nasdaq si však pridal 0,42 %. (Reuters)

Agentúra Standard & Poor's Ratings Services potvrdila ratingy dlhodobých úverov A- a krátkodobých úverov A-2 pre finančné spoločnosti Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG (HVB) a Bank Austria Creditanstalt AG (BA). Ratingový výhľad je negatívny. Agentúra zároveň potvrdila rating AAA pre cenné papiere Öffentliche Pfandbriefe, ktoré emitovala HVB, a rating AA+ pre garantované dlhopisy BA. (Reuters)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 06:31