StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

27.01.2008, 23:00

Pondelok
Dvadsiaty ôsmy január na kapitálových trhoch začneme v našej krajine zverejnením indexu produkčných cien (PPI). Podľa odhadu analytikov medziročná inflácia stúpla v decembri z dvoch percent na 2,9 percenta. Z eurozóny príde objem súkromných pôžičiek a popoludní budú v Spojených štátoch zverejnené tržby za predaj nových domov. Tie sa pravdepodobne opäť znížili z 0,647 milióna dolárov na 0,64 milióna dolárov. Poslednou správou dňa bude počet nových stavebných povolení v Spojených štátoch.
Utorok
Francúzskou spotrebiteľskou dôverou otvoríme utorkovú obchodnú seansu a pripraviť sa pravdepodobne musíme na pokles indexu z -29 na -30 bodov. Z Francúzska príde aj počet novozačatých stavieb domov. Pre našu krajinu bude zverejnená obchodná bilancia. Spojené štáty ohlásia objednávky tovarov dlhodobej spotreby, ktoré v decembri pravdepodobne stúpli o 0,6 percenta a januárovú spotrebiteľskú dôveru, pričom trh je pripravený na jej pokles z hodnoty 88,6 bodu na osemdesiatšesť bodov.
Streda
Stredajšie obchodovanie prinesie maloobchodné tržby eurozóny, ktoré v decembri zrejme stúpli o pol percenta. Naši južní susedia ohlásia nezamestnanosť a index produkčných cien. Poľská centrálna banka aj Národná banka Slovenska budú rozhodovať o výške základnej úrokovej sadzby, pričom sadzba našich severných susedov pravdepodobne stúpne na 5,25 percenta. Tento deň sa však jednoznačne bude pod taktovkou Federálnej rezervnej banky, ktorá by mala rozhodovať o výške úrokovej sadzby. Analytici aj po minulotýždňovom znížení sadzieb o 0,75 percenta naďalej predpokladajú pokles sadzby o 0,25 percenta na hladinu troch percent.
Štvrtok
Štvrtkové obchodovanie začneme v Nemecku decembrovými maloobchodnými tržbami, ktoré pravdepodobne klesli o 3,4 percenta. Z Francúzska očakávame produkčnú infláciu, ktorá by mala klesnúť z 0,8 percenta na 0,2 percenta. Nemecko následne zverejní nezamestnanosť, tá by mala naďalej plynule klesať z 8,4 percenta na 8,3 percenta. Pre celú eurozónu budú k dispozícii indexy podnikateľskej, ekonomickej a priemyselnej klímy. Veľká Británia poskytne index spotrebiteľskej dôvery. Spoza Atlantiku príde osobný príjem a osobná spotreba obyvateľstva, chicagský index nákupných manažérov a tzv. help-wanted index.
Piatok
Prvé februárové obchodovanie sa na starom kontinente bude niesť v duchu indexov nákupných manažérov, ktoré pre výrobný sektor zverejnia Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia aj celá eurozóna. Na novom kontinente očakávame počet nových pracovných pozícií a nezamestnanosť, ktorá by mala stagnovať na hladine piatich percent, Index podnikateľského výhľadu (ISM) a konečný januárový index spotrebiteľskej dôvery, ktorý by mal byť zrevidovaný mierne nahor.
Katarína Antoničová, Investičná a Dôchodková, správ. spol.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 04:23