StoryEditor

Maďari znížili sadzby

26.06.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Maďarská národná banka (MNB) včera znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 7,75 percenta. Banka nemenila úrokové miery od októbra a jej krok prekvapil finančné trhy. Národná banka však aj napriek uvoľneniu menovej politiky upozornila na pretrvávajúce potenciálne inflačné riziká. Príčinou je zvyšovanie daní a regulovaných cien, s ktorým vláda začala vlani v rámci svojich úsporných opatrení smerujúcich k sanácii verejných financií.
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý v uplynulom týždni uskutočnila agentúra Reuters, 18 z 23 oslovených analytikov očakávalo ponechanie úrokových sadzieb na ôsmich percentách, pričom zostávajúci piati prognózovali zníženie úrokových sadzieb.
Medziročná miera inflácie dosiahla deväťpercentný vrchol v marci, v máji klesla na 8,5 percenta. Rast miezd však zostal v apríli vysoký a zvyšovanie výnosov z amerických dlhopisov nedávno prehĺbilo volatilitu forintu. Aj tieto skutočnosti viedli odborníkov k tomu, aby počítali s vyčkávacou taktikou MNB. Väčšina analytikov predpovedala, že banka so znižovaním úrokových sadzieb počká do júla. Teraz predpokladajú, že Rada pre menovú politiku MNB pravdepodobne počká s ďalším uvoľňovaním menovej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 03:17