StoryEditor

Kazašská vláda chce odškodnenie za odklad ťažby ropy

27.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Kazašská vláda oznámila, že začiatok rozhovorov s medzinárodným konzorciom, ktoré vedie taliansky koncern Eni, o výdatných kašaganských ropných poliach, bol preložený na 15. januára budúceho roka.
Vláda v Astane chce odškodnenie za to, že sa nedodržal termín začatia ťažby ropy z ložísk, ktoré boli pred časom označené za najväčší objav v sektore za posledných 30 rokov. Vláda chce zvýšiť aj podiel štátnej ropnej spoločnosti KazMunaiGaz v konzorciu.

Podľa informácií, ktoré BBC získala z dôveryhodného zdroja, konzorcium minulý týždeň súhlasilo, že je kazašskej vláde ochotné za oneskorenie ťažby vyplatiť odškodnenie 2 miliardy až 4 miliardy USD, v prepočte 46,7 miliardy až 93,4 miliardy SKK.

Ropa z polí v Kašagane sa mala začať ťažiť už v roku 2005, ale teraz je termín ťažby stanovený na rok 2010. Náklady na sprístupnenie ložísk sa z pôvodne odhadovaných 57 miliárd USD zvýšili až na 136 miliárd USD.
Podielnikmi v konzorciu sú taliansky Eni, holandsko-britský Royal Dutch Shell, francúzsky Total a americký ExxonMobil, ktorých podiel je po 18,5 %, kým americký koncern ConocoPhilips a domáci podnik KazMunaiGaz majú v ňom 9,26-% účasť.

Kašaganské ložiská ropy, v ktorých by jej malo byť 10 miliárd až 30 miliárd barelov (1 barel = 159 litrov), boli objavené ešte v 70. rokoch minulého storočia. Sovietska vláda však o ich sprístupnení neuvažovala, lebo nemala na to technológie, techniku a, samozrejme, ani financie.

Odborníci uvádzajú, že ak by sa z ložiska dalo vyťažiť 20 miliárd barelov suroviny, Kašagan by patril medzi 5 najväčších nálezísk na svete a súčasne by bol jedným z mála takých veľkých ropných ložísk, ktoré sa nachádzajú mimo oblasti Blízkeho východu. Ten sa začína 1 600 kilometrov južnejšie od tohto kažašského mesta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 12:20