StoryEditor

Česká koruna rastie rýchlejšie

24.01.2008, 23:00
Česká koruna dokazuje, že časy jej oslabovania sú zatiaľ zažehnané. S určitými výkyvmi sa posilňuje od leta minulého roka. Presvedčiť sa o tom môžeme aj na pobočkách bánk, kde opäť meníme slovenské koruny za české s kurzom nad 1,30. Naposledy sme tak robili v októbri 2006.

Koniec špekuláciám
Dalo by sa v skratke povedať, že českej mene pomáha zvyšovanie úrokových sadzieb Českou národnou bankou. Tým sa vlastne zmenil aj pohľad devízových investorov na českú menu. "Dramatický nárast ceny od polroka 2007 z úrovne pod 1,17 nad 1,3 súvisí s tým, že česká mena bola používaná na obchody ,carry trades' podobne ako iné nízkoúročené meny, japonský jen a švajčiarsky frank," vysvetľuje Martin Mocman zo spoločnosti Brokerský dom. Menové carry trades sú obchody, keď si špekulant požičiava nízkoúročenú menu, premení ju na vysokoúročenú a tú ukladá alebo požičiava. Rozdiel v úrokoch je jeho zisk. Takéto špekulatívne obchody pritom nízkoúročenú menu oslabujú.
Situácia sa začala meniť v polovici minulého roka, keď sa Česká národná banka sa rozhodla zvyšovať sadzby ako nástroj boja proti inflácii. Odvtedy úroky stúpli o jeden percentuálny bod. Podľa Moncmana v neprospech slovenskej koruny zahrali mohutné intervencie Národnej banky Slovenska proti zhodnocovaniu koruny. "Keď potom prišla v druhom polroku minulého roka kríza, strhla najvolatilnejšiu menu regiónu na úrovne nezodpovedajúce ekonomickej výkonnosti Slovenska," doplnil.
Vyššia inflácia
Oproti euru sa česká mena dostala na historické maximum už začiatkom roka. "Dôvodom bola vysoká miera inflácie, ktorá sa v decembri dostala 2,5 percentuálneho bodu nad horný limit cieľového pásma ČNB. Tým sa podporili očakávania o ďalšom zvýšení oficiálnej úrokovej sadzby," hovorí analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Česká koruna sa na rozdiel od iných mien na rozvíjajúcich sa trhoch dokázala lepšie vyrovnať s prepadmi akciových trhov. "Česká mena získala spolu so zlotým a švajčiarskym frankom povesť ostrova istoty. Aj na agresívne zníženie sadzieb americkým Fedom reagovala výraznejším posilnením, než slovenská," zdôrazňuje analytička.
Nakoniec však ani ona nedokázala byť celkom imúnna voči výpredajom na rozvíjajúcich sa trhoch, a tak ako ostatné meny v regióne sa napokon oslabila.
Nadhodnotená mena
Podľa Čechovičovej sú miera a rýchlosť posilnenia českej meny zo strednodobého hľadiska neadekvátne a silne nadsadené. "K zhodnocovaniu prispieva hlavne fakt, že je jednou z mála krajín vo svete, kde je na programe zvyšovanie úrokových sadzieb. "Na začiatku druhého štvrťroka však môže prísť k vytriezveniu. ČNB podľa nášho názoru zastaví rast sadzieb na 3,75 percenta, čím zrejme sklame časť trhu. Koruna sa stane viac zraniteľnejšou oproti výpredajom na rozvíjajúcich sa trhoch. V prospech slovenskej koruny by mal hovoriť dobrý vývoj ekonomických fundamentov a blížiaci sa termín rozhodnutia o našom prípadnom vstupe do eurozóny," hovorí Čechovičová.
Analytici Erste Bank očakávajú, že sa česká mena v marci výrazne oslabí a slovenská, naopak, oproti euru posilní. Marcový kurz odhadujú na 1,21 SKK/CZK. "Na konci prvého štvrťroka by sa kurz slovenskej koruny oproti českej mal nachádzať na silnejších úrovniach, než je to teraz," myslí si Čechovičová.
Analytik českej spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora situáciu vidí trocha inak. Česká mena je podľa neho "mierne nadhodnotená" a môže ju čakať na konci štvrťroka mierna korekcia aj v súvislosti s odlevom dividend mimo krajiny. "Ďalšie štvrťroky však prinesú šancu pokračovať v posilňovaní, keďže ekonomické parametre budú priaznivé a úrokové sadzby sa pravdepodobne vyrovnajú s eurozónou," vysvetľuje ekonóm.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 19:26