StoryEditor

NBS krízu neočakáva

15.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Hypotekárna kríza v Spojených štátoch vyplývala zo špecifických problémov financovania domácností, ktoré sú podľa Národnej banky Slovenska (NBS) so Slovenskom v podstate neporovnateľné. "Krízu podobného charakteru v slovenskom bankovom sektore v súčasnosti preto neočakávame," konštatuje NBS v aktuálnej správe o výsledkoch analýzy slovenského finančného sektora za 1. polrok 2007.
Vystavenie slovenských bánk voči kreditnému riziku domácností je podľa centrálnej banky oproti USA odlišné. Zásadným rozdielom sú najmä jednoduché úverové produkty na domácom trhu a odlišné postavenie domácich bánk, ktoré sú na Slovensku držiteľom kreditného rizika. Riziko v sektore domácností sa však vylúčiť nedá, upozorňuje centrálna banka. "Predpokladáme však, že kríza väčšieho rozmeru by mohla súvisieť skôr s výraznejším poklesom výkonnosti ekonomiky, čo by negatívne vplývalo na finančnú pozíciu domácností, než so samotným ocenením a transferom rizika," vysvetľuje NBS.
Určitá podobnosť s USA existuje na Slovensku iba pri viazanosti úrokových sadzieb úverov na bývanie, keď väčšina úverov má krátkodobú fixáciu úrokových sadzieb. "Podstatným faktom je, že žiadna banka na Slovensku neuskutočnila sekuritizáciu úverov na bývanie a v najbližšom čase podľa našich informácií banky podobné aktivity ani neplánujú," zdôrazňuje centrálna banka. Kreditné riziko z úverov teda ostáva v bankách, a tie tak majú primárny záujem, aby bolo čo najnižšie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 17:42