StoryEditor

Novela zákona o ochrane vkladov

07.07.2003, 00:00

Národná rada SR prijala novelu zákona o ochrane vkladov, ktorá v prípade potreby umožní sanovať Fond ochrany vkladov prostriedkami zo štátneho rozpočtu. Zároveň sa novelou štátu umožní prevziať štátnu záruku za úvery poskytnuté fondu. S tým súvisí aj zmena v zložení najvyšších orgánov fondu, v ktorom už nebudú mať väčšinu zástupcovia komerčných bánk. Ministerstvo financií SR a Národná banka Slovenska budú delegovať do sedemčlennej Rady Fondu ochrany vkladov po dvoch zástupcoch namiesto doterajšieho jedného.
Prijatie novely reaguje na požiadavku Svetovej banky zvýšiť finančnú stabilitu Fondu ochrany vkladov, z ktorého sa do určenej výšky odškodňujú klienti skrachovaných bánk. Štát bude môcť v budúcnosti fondu poskytovať prostriedky vo forme návratnej finančnej výpomoci alebo dotácie. Pravidlá poskytnutia týchto prostriedkov bude určovať zákon o štátnom rozpočte, o štátnom dlhu a štátnych zárukách, ako aj zákon o rozpočtových pravidlách.
Nová úprava je kompatibilná s európskou smernicou o systémoch ochrany vkladov. Okrem uvedeného ustanovenia obsahuje aj úpravy a spresnenia zohľadňujúce novú legislatívu -- predovšetkým nové zákony o platobnom styku a o cenných papieroch a investičných službách -- ako aj skúsenosti Fondu ochrany vkladov z vyplácania náhrad za nedostupné bankové vklady. V súlade s požiadavkou Svetovej banky ruší prijatá novela aj oprávnenie fondu poskytovať úvery bankám v nútenej správe (toto oprávnenie však fond v praxi nikdy nevyužil). Norma má nadobudnúť platnosť 1. septembra 2003.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 00:51