StoryEditor

Svetové akciové trhy

20.08.2007, 00:00

Počas minulého týždňa pokračovali akciové trhy všade vo svete v prudkých výkyvoch. Stále nové správy o problémoch s prefinancovávaním svojich úverov a získavaním financií na svoju činnosť, ktoré prinášali najmä spoločnosti z realitného sektora, stláčali prudko nadol okrem cien týchto spoločností následne aj akcie bánk a iných finančných spoločností. Hlavné indexy sa vo štvrtok dostali do takej straty, že od svojho júlového maxima sa prepadli o viac ako desať percent, čo naznačuje klasickú korekciu na trhoch. Obchodníci takmer ignorovali všetky pozitívne správy, medzi ktorými dominoval najmä údaj o inflácii, ktorá sa dostáva do plánovaných cieľových úrovní. Predpoklady, že sa akcie dostali aspoň krátkodobo na svoje dno, podnietili koncom týždňa nákupný záujem. Ten bol podporený aj v piatok, keď na zasadnutí Americká centrálna banka Fed rozhodla o znížení diskontnej úrokovej sadzby, za ktorú požičiava komerčným bankám, o pol percenta nadol na 5,75 percenta, aby tak zvýšila likviditu na finančných trhoch. Výsledkom bol prudký nárast cien akcií, ktorý spôsobil, že hlavné akciové indexy uzavreli týždeň nakoniec iba v pomerne miernej strate, keď si odpísali od 0,5 do 1,6 percenta.
Európa zažila podobne volatilný týždeň ako trhy za "veľkou mlákou". Európska centrálna banka (ECB) pokračovala v úsilí o stabilizáciu na trhoch a poskytovala nové financie do systému. Prezident EBC Jean-Claude Trichet v prejave povedal, že trhy sú v dobrej kondícii a mali by sa dostať opäť do normálu. Ceny akcií boli nadol ťahané najmä akciami bánk a finančných inštitúcií, keď zverejňovali informácie o svojich pozíciách v hypotekárnych cenných papieroch s nízkym kreditom alebo o problémoch v niektorých hedgeových fondoch. Európska ekonomika za druhý kvartál 2007 narástla o 0,3 percenta, čo je najpomalšie tempo za posledné dva roky, keď spomalenie pochádzalo najmä z výrobného a zo stavebného sektora. Piatkové rely spôsobené rozhodnutím Fedu však pomohlo aj európskych akciám, ktoré vymazali väčšinu svojich týždenných strát, pričom londýnsky index FTSE 100 dokonca dokázal narásť  takmer o pol percenta.
Japonský index Nikkei 225 si v piatok pripísal najväčší pokles sa niekoľko rokov, keď za jeden deň stratil takmer päť a pol percenta zo svojej hodnoty, keď časový posun spôsobil, že rozhodnutie Fedu a následný prudký rast vo svete prišli až po uzavretí japonskej burzy. Okrem celosvetových problémov vo finančnom a v realitnom sektore sa pod prepad podpísalo aj prudké posilňovanie jenu, keď pod vplyvom poklesov na akciových trhoch obchodníci strácali záujem o požičiavanie si jenov za nízku úrokovú sadzbu, ich zmenu na doláre a nákup akcií. Uzatváranie úverov v jenoch tak podnietilo nákupný záujem o japonskú menu, čo sa následne podpísalo pod prepad akcií exportérov, ktorým silná mena zhoršuje podmienky na vývoz a vzápätí sa podpisuje aj pod ich hospodárske výsledky. Trh krajiny vychádzajúceho slnka sa tak za týždeň prepadol takmer o deväť percent, čo je na druhú najdôležitejšiu svetovú ekonomiku takmer neuveriteľné.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 01:39