StoryEditor

Burzy v regióne strácali

25.11.2007, 23:00

Minulý týždeň výpredaje pokračovali. Po vyjadrení americkej centrálnej banky Fed, ktoré znížilo prognózu rastu hrubého domáceho produktu USA na budúci rok, akcie zažili doslova smršť. Až záver týždňa priniesol upokojenie a indexy sa začali pomaly spamätávať. Pražský PX si odpísal 1,4 percenta, maďarský index BUX klesol o 4,7 percenta a poľský index WIG20 sa, naopak, posilnil o dve percentá.
Obchodovanie v Česku bolo nesmierne dynamické. Naďalej sa oslaboval bankový sektor, keď akcie Erste Bank stratili ďalších osem percent a dostali sa na 17-mesačné dno. Neuveriteľne sa oslabil tiež developerský sektor, Orco prišlo o osem percent a ECM zavreli týždeň s viac ako 13-percentnou stratou. Indexu pomohli po dobrých výsledkoch práve akcie ČEZ, ktoré sa posilnili o štyri percentá. Prvotnú ponuku pripravuje developerská spoločnosť VGP, ktorá sa zaoberá projekciou, výstavbou a prenájmom logistických areálov a semipriemyselných parkov predovšetkým v Českej republike. V stredu začala s verejnou ponukou akcií za 50 miliónov eur, ktorá by mala trvať do 5. decembra 2007. Až 40 percent emisie je určenej pre drobných klientov. Upisovacia cena je 15,25 až 16,75 eura za akciu. Debut je plánovaný na 7. decembra.
Firma PKN Orlen predstavila svoju stratégiu na roky 2007 -- 2012 a chce sa stať lídrom celého regiónu. Akcie sa posilnili o tri percentá a pokračujú v dlhodobom raste. S jasným cieľom a stratégiou rozvoja majú čo ponúknuť aj do budúcnosti.
Tento týždeň čakáme na pražskej burze hospodárske výsledky spoločností PegasAAA Auto, ale predovšetkým developerských firiem ECM a ORCO. Po výraznom oslabení trhov v poslednom čase sa mnoho akcií dostalo na veľmi zaujímavé ceny, ktoré pravdepodobne nenechajú dlho investorov chladných.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 06:57