StoryEditor

Pakistanskej burze sa napriek politike darí

14.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Burza v pakistanskom Karáči zažíva v tomto roku silný rast a neuškodili jej ani udalosti z posledných dní. Aj keď prezident Parvíz Mušarráf paralyzoval ústavný systém, na najvyšší súd dosadil členov spriatelenej strany a v krajine vyhlásil výnimočný stav, akciový index Karachi-100 klesol sotva o dve percentá. "Neuniká investorom v Pakistane niečo?" pýta sa ekonomický denník The Wall Street Journal (WSJ).
Napríklad v Londýne stačí, aby začal z nejakej budovy unikať dym, a indexy okamžite klesajú. Posledných desať dní v Pakistane podľa denníka stačilo na to, aby situácia vyzerala veľmi neisto. Odhliadnuc od Mušarráfových diktátorských tendencií má jeho prítomnosť v politike na miestny obchod podľa denníka blahodarný vplyv. Za posledných päť rokov ekonomika vykazuje asi päťpercentný ročný rast, čo je omnoho viac ako za jeho predchodcu Muhammada Rafíka Tarara. Akciový trh na vývoj ekonomiky iba v tomto roku zareagoval rastom o 50 percent, sčasti však pravdepodobne aj preto, že Pakistan ešte nedávno vyzeral ako relatívne stabilná krajina odhodlaná pokračovať v reformách a posunúť sa bližšie k civilizácii. Situácia sa však s príchodom novembra začala meniť. "Pakistan teraz skôr pripomína spojenca Západu, ktorý má jadrovú zbraň a hrozí mu chaos. Zdá sa tiež, že Mušarráfov vplyv je čoraz menší," poukazuje Wall Street Journal na skutočnosť, že predstaviteľka opozície Bénazír Bhuttová už vyzvala Mušarráfa na rezignáciu. Zatiaľ nie je jasné, kto by mohol Mušarráfa nahradiť.

Ekonomika v Pakistane zrejme funguje nezávisle od politickej situácie, o čom svedčí aj nárast investícií. Napríklad vláda emirátu Abú Zabí oznámila v utorok zámer postaviť v Pakistane rafinériu za päť miliárd dolárov. Pokiaľ bude plán úspešný, bude to najväčšia priama zahraničná investícia, ktorú doteraz Pakistan získal.
Investori veria, že nech bude politický vývoj akýkoľvek, krajina sa bude naďalej snažiť o podporu podnikania. Vyhliadky na pokračujúci rast by vraj nemala ohroziť ani socialisticky zmýšľajúca Bhuttová.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 04:26