StoryEditor

Analytici očakávajú infláciu 2,2 až 2,4 percenta

13.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Novembrová harmonizovaná inflácia, ktorú dnes zverejní Štatistický úrad SR, dosiahne podľa ekonomických analytikov 2,2 až 2,4 percenta. Podobnú mieru by si mala inflácia meraná jednotnou európskou metodikou udržať aj v nasledujúcich mesiacoch a Slovensko by tak malo bez problémov na jar budúceho roka splniť maastrichtské inflačné kritérium.
"Predpokladáme, že na jar budeme plniť maastrichtské inflačné kritérium so značnou rezervou. Očakávame dvanásťmesačný priemer harmonizovanej inflácie na úrovni 2,0 až 2,1 percenta, čo by malo byť 0,5 až 0,8 percentuálneho bodu pod maastrichtským limitom," priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Referenčná hodnota inflačného kritéria by sa mala v marci 2008 podľa Eduarda Hagaru z ING Bank nachádzať medzi 2,5 až 3,0 percenta. Aby priemerná slovenská inflácia presiahla tieto hodnoty, musela by už v decembri vyskočiť na štyri až 5,5 percenta a udržať sa na týchto hodnotách aj v ďalších mesiacoch. "Oproti tomu naše predpovede hovoria o tom, že harmonizovaná inflácia by mohla byť od decembra do marca približne na úrovni 2,4 až 2,5 percenta," doplnil Hagara.
Podľa analytikov mohli v poslednom čase v slovenskej ekonomike mierne stúpnuť dopytové tlaky. "Z tohto dôvodu bude preto zaujímavé sledovať budúcotýždňové zasadnutie Bankovej rady Národnej banky Slovenska a jej prípadnú zmenu v názore na dopytové tlaky, ktoré doteraz považovala za nízke," upozornil analytik VÚB Martin Lenko. Centrálna banka si podľa Valachyovej zachová opatrný postoj a keďže silná koruna naďalej sprísňuje menové podmienky v SR, nebude NBS tak skoro meniť nastavenie kľúčových úrokových sadzieb.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 18:39