StoryEditor

Ceny spomalili tempo

11.12.2007, 23:00

Rast cien na Slovensku sa mierne spomalil. Podľa údajov, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad, dosiahla inflácia v novembri medziročný rast 3,1 percenta. Pred mesiacom ceny rástli 3,3-percentným tempom. Medzimesačne sa zvýšili o 0,3 percenta. Najviac, až o 7,1 percenta oproti predchádzajúcemu roku, vzrástli ceny potravín. K rastu prispeli aj vyššie bankové poplatky.
"Po zverejnení rekordne vysokého rastu inflácie v Českej republike v pondelok, za ktorým stál najmä rýchly rast cien potravín, sme očakávali, že rast inflácie pod vplyvom rastu cien potravín prekvapí smerom nahor aj na Slovensku," hovorí analytik VÚB Martin Lenko. "To sa však napokon nepotvrdilo, pravdepodobne aj preto, že ceny potravín na Slovensku rástli už v septembri a októbri rýchlejšie ako v Česku, kde zrejme z tohto dôvodu došlo v novembri k určitému dobehnutiu ich rastovej dynamiky," dodal.
Nadpriemerne vzrástli aj ceny za bývanie, rozličné tovary a služby, vzdelávanie a poštu a telekomunikačné služby.
"Prekvapivo stúpli ceny trhových služieb, čo by mohlo predstavovať znaky budovania dopytových tlakov v inflácii. Keďže zrýchlenie inflácie v službách je spôsobené hlavne nárastom cien bankových poplatkov, budeme si ešte musieť počkať na údaje z nasledujúcich mesiacov na definitívny verdikt, či dopytové tlaky v inflácii skutočne rastú," konštatuje analytik ING Bank Eduard Hagara.
Podľa Lenka bude zaujímavé sledovať budúcotýždňové zasadnutie Bankovej rady Národnej banky Slovenska a jej prípadnú zmenu v názore na dopytové tlaky, ktoré doteraz považovala za nízke. "Očakávame však, že NBS na svojom zasadnutí ponechá oficiálne úrokové sadzby nezmenené," dodal. Opatrný postoj si Centrálna banka zachová aj podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej. "Silná koruna naďalej sprísňuje menové podmienky, preto centrálna banka nebude musieť meniť nastavenie sadzieb. Zmenu sadzieb čakáme až v druhom štvrťroku 2008, nadol o 25 bodov na úroveň sadzieb ECB, po hodnotení pripravenosti Slovenska na prijatie eura," dodala. Inflácia sa podľa Valachyovej pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch zvýši približne na 3,5 percenta, keďže v zimných mesiacoch zvyčajne dochádza k rastu imputovaného nájomného. "Okrem toho, úvod roka zvyčajne slúži na preceňovanie tovarov a služieb mnohých spoločností," vysvetľuje analytička.
Vo štvrtok bude zverejnený aj harmonizovaný index spotrebiteľských cien HICP, pomocou ktorého sa porovnáva inflácia v krajinách Európskej únie. "Vzhľadom na mierne rýchlejší rast inflácie v národnom meraní očakávame rovnaký medzimesačný rast HICP o 0,5 percenta, čo by malo znamenať stagnáciu medziročnej dynamiky rastu na úrovni 2,4 percenta," predpokladá Lenko.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 13:34