StoryEditor

Sadzby v slepých uličkách

17.12.2007, 23:00

Americkej centrálnej banke (Fed) sa situácia komplikuje. Inštitúcia, ktorá bola pripravená čeliť spomaľovaniu ekonomiky pomocou nižších sadzieb, má pred sebou problém zvaný inflácia. Hlavným vinníkom medzimesačného rastu cien o 0,8 percenta je zdražovanie energií. To nie je prekvapením v čase, keď cena ropy od začiatku roka stúpla o vyše 50 percent. Centrálnym bankárom však tento fakt robí vrásky na čele teraz, keď krajine hrozí recesia a jeden makroekonomický problém stíha druhý.
Znižovanie sadzieb by mohlo byť liekom na povzbudenie rastu, nie však v čase, keď sa zvyšuje inflácia. Nízke sadzby podporujú domácu spotrebu, ktorá je hlavným motorom amerického hrubého domáceho produktu. Domácnosti by sa tak mohli viac zadlžovať, na čo by ich motivovali nízke úroky. V čase vysokých sadzieb je totiž motivácia míňať nižšia, keďže je výhodnejšie peniaze si ukladať na vysoký úrok, než si za vysoký úrok požičiavať. Netreba však zabúdať na to, čo spôsobilo dnešnú úverovú krízu. Boli to nízke úroky. Ľudia si brali hypotéky pri nízkych sadzbách, ktoré však po pár rokoch niekoľkonásobne narástli. To vyústilo do následnej platobnej neschopnosti dlžníkov. Teraz by sa nízke sadzby tiež hodili, a to aj na riešenie zlej situácie v americkom sektore nehnuteľností.
I napriek hrozbe zvýšenej inflácie niektorí ekonómovia predpokladajú, že Fed bude nútený sadzby znižovať. Ak sa nepodarí ekonomiku naštartovať, môže nastať kritická situácia. Hospodárstvo bude stagnovať, ceny sa budú zvyšovať, dopyt klesne v dôsledku nízkych miezd a výsledkom bude to, že firmy nebudú mať pre koho vyrábať. Svet stratí najväčšieho spotrebiteľa. Čína, Japonsko a ďalšie krajiny môžu rátať straty súvisiace s exportom do Spojených štátov, ktoré prestanú dovážať v súčasných objemoch.
Fed stojí pred niekoľkými problémami a môže si vybrať, ktorému bude venovať viac pozornosti. Rozhodovať sa však musí opatrne medzi úverovou krízou, infláciou, spomaľovaním ekonomiky a slabým dolárom. Pravdepodobne by centrálna banka mohla pokračovať v riešení problémov peňažného a úverového trhu, keďže nedostatok peňazí môže zastaviť celú ekonomickú aktivitu krajiny.

Ivan Szabó, vedúci Finančných novín, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 02:43