StoryEditor

V Česku prestanú platiť päťdesiathalierniky

03.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Od septembra budúceho roka už nebude možné platiť v Česku päťdesiathalierovými mincami. Česká národná banka (ČNB) rozhodla o ukončení ich platnosti ku koncu augusta 2008. Dôvodom podľa centrálnej banky je skutočnosť, že prestávajú plniť svoju úlohu a z obehu sa ich vracia čím ďalej menej. V súčasnosti je v obehu 410 miliónov kusov týchto mincí, čo predstavuje 41 päťdesiathaliernikov na obyvateľa. Tieto mince sú posledné halierové mince v obehu. Podľa člena bankovej rady Pavla Řežábka bude možné aj naďalej uvádzať ceny tovarov a služieb v halieroch a ich násobkoch. "Súčasná prax zostane zachovaná a zaokrúhľovať na celé koruny sa budú iba konečné položky nákupu, a to len pri hotovostných platbách," povedal.
Obchody reťazca Tesco budú po zrušení týchto 50-halierových mincí postupovať rovnako, ako keď v roku 2003 prestali platiť desať- a dvadsaťhalierniky. "Ceny v predajniach zostanú rovnaké. Budeme ich uvádzať vrátane päťdesiathaliernikov a zaokrúhľovať budeme až výsledný nákup. To, či budeme cenu zaokrúhľovať nadol, ako v roku 2003, alebo podľa matematických pravidiel, sme ešte nerozhodli," povedala hovorkyňa Tesco Stores ČR Jana Matoušková. Aj spoločnosť Ahold, ktorá v Česku prevádzkuje supermarkety Albert a hypermakety Hypernova ešte nevie, ako bude na zrušenie päťdesiathaliernikov reagovať. "V súčasnosti je predčasné špekulovať o vplyve rozhodnutia na ceny. Zmeny budeme prerokúvať s dodávateľmi," povedal hovorca Aholdu Libor Kytýr. Obchodníci zhodne tvrdia, že v súčasnosti nemajú v ponuke tovar s cenou 50 halierov.
Centrálna banka počíta s tým, že výmena neplatných mincí bude možná v komerčných bankách počas jedného roka. ČNB bude mince zamieňať až do konca augusta 2014.
Vplyv stiahnutia na infláciu nie je možné odhadnúť. Z obehu sa vracia iba 10 percent týchto mincí. "Vývoj odráža zmeny v správaní väčšiny účastníkov peňažného obehu, vývoj preferencií spotrebiteľov, pokles významu tejto hodnoty a malú obľúbenosť medzi verejnosťou," konštatuje ČNB.
Náklady na výrobu nie sú príliš vysoké, pohybujú sa v miliónoch korún ročne. Podľa banky však pritom treba vidieť ťažko vyčísliteľné celkové náklady na spracovanie mincí, distribúciu a ďalšiu manipuláciu. Na rozdiel od iných mincí sa päťdesiathalierniky vyrábajú z hliníka, ktorý sa ľahko stiera a znečisťuje počítacie stroje. Pri spracovaní sa nedajú využiť bežné linky na mince a musí sa k nim pristupovať ručne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 05:37