StoryEditor

Cena zlata vzrastie na 800 dolárov

28.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Cena zlata sa bude napriek nedávnemu rastu naďalej zvyšovať a do konca roka bude na 800 dolároch za trojskú uncu. Predpovedá to kanadská spoločnosť Barrick Gold, ktorá patrí k popredným ťažobným spoločnostiam na svete. Ak sa ich prognóza vyplní, zlato nebude ďaleko od maxima 850 dolárov z roku 1980.
Za rastom ceny bude podľa expertov spoločnosti najmä dopyt zo strany výrobcov šperkov, sčasti však aj nižšia ponuka. Generálny riaditeľ firmy Greg Wilkins povedal, že súčasný rast ceny pomáha aj ťažobným spoločnostiam. Barrick má síce vyššie náklady na prácu a platí vyššie ceny vstupov, rast cien zlata však tieto faktory vyrovnáva. Spoločnosť Barrick Gold v minulom roku prevzala svojho rivala Placer Dome, čo z nej urobilo najväčšieho ťažiara zlata na svete.
Podľa Wilkinsa chce však spoločnosť v akvizíciách pokračovať, aj keď najväčšiu pozornosť bude venovať projektom, ktoré už vlastní. Wilkins vylúčil, že by podnik mal záujem o firmu Newmont Mining, ako špekulujú analytici.
Šéf Newmont Mining, Richard O´Brien, sa vyjadril, že spoločnosť predať neplánuje. Primárnym cieľom je zlepšiť finančný profil podniku, takže zatiaľ neprichádza do úvahy, aby manažment rozhodol o zvýšení dividendy alebo vyhlásil spätné odkúpenie akcií. To vedie k rastu zisku na akciu a spravidla má za následok rast kurzu akcií.
"Nechcem podnik predať, chcem ho ozdraviť," povedal O´Brien. "Mojím cieľom je zvýšiť cenu akcií a urobiť všetko, čo budem môcť, aby som zaistil, že sa nestane cieľom prevzatia," dodal.
Zlato sa v súčasnosti predáva približne za 730 dolárov a od začiatku roku jeho cena vzrástla o 15 percent. Medzi analytikmi sa objavujú názory, že by sa cena kovu mohla v najbližších rokoch vyšplhať až na 1 000 dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 13:33