StoryEditor

Možné zníženie úrokov v eurozóne

23.02.2003, 23:00
Autor:
(pš)(pš)

Úrokové sadzby v eurozóne sa v prípade zhoršenia ekonomickej situácie môžu znížiť. Informoval o tom prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Wim Duisenberg na piatkovom stretnutí ministrov financií a guvernérov národných bánk siedmich najvyspelejších krajín sveta. V Paríži sa okrem iného diskutovalo o tom, ako treba reagovať na zhoršenie hospodárskej situácie v prípade vojny v Iraku.
Pri zhoršení hospodárskej situácie v dôsledku krízy v Iraku ECB pravdepodobne pristúpi k zmene úrokových sadzieb. Centrálna banka "nechce váhať", povedal W. Duisenberg. Dodatočné turbulencie na ropnom trhu budú podľa jeho slov pravdepodobne negatívne ovplyvňovať aj ekonomický vývoj v Európe. To by mohlo otriasť i dôverou spotrebiteľov. Nebezpečenstvo deflácie, teda poklesu cien, by však podľa Duisenberga nemalo vzniknúť.
Ministri a šéfovia národných bánk sa vyjadrili v tom zmysle, že na prípadný hospodársky nárast v jednotlivých krajinách primerane zareagujú. Medzinárodný menový fond a G7 sú toho názoru, že trend oživovania svetovej ekonomiky je napriek súčasným nízkym odhadom rastu a celosvetovej neistoty i naďalej neporušený.
K plánovanému znižovaniu daní americkým prezidentom Bushom sa kriticky vyjadrili predovšetkým európski účastníci. V súvislosti s krízou v Iraku finanční ministri a guvernéri národných bánk stanovili, že hlavným cieľom sedmičky bude urovnať konflikt. K skupine najvyspelejších krajín sveta G7 patria USA, Kanada, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko a Japonsko.
Európske krajiny sa v rámci dvojdňovej schôdzky zaviazali, že zrýchlia reformy na trhoch práce, produktov a kapitálov s cieľom dosiahnuť flexibilnejšiu ekonomiku. Konštatuje sa to v záverečnom komuniké ministrov financií G7. Záväzok na väčšiu pružnosť európskych krajín je súčasťou komuniké ministrov, ktorí potvrdili, že sú pripravení odpovedať primerane na každé zhoršenie stavu svetovej ekonomiky v spojitosti s geopolitickou situáciou. Jasne naznačili, že možné reakcie na zhoršenie ekonomickej krízy by sa odrazili najmä v oblasti finančnej politiky. Japonsko prisľúbilo, že sa znova pustí do štrukturálnych reforiem. USA sa zaviazali, že urobia opatrenia v oblasti zamestnanosti, sporenia a produktivity.
Ekonomiky krajín G7 majú kapacity na výrazný posun, aby sa dostali zo súčasného obdobia nízkeho ekonomického rastu, povedal francúzsky minister financií Francis Mer. Ako ďalej konštatoval, túto schopnosť zdôraznili aj ďalší účastníci rokovaní, najmä prezident Federálneho rezervného systému USA (Fed) Alan Greenspan.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 23:18