StoryEditor

Bývalý WorldCom je opäť pred súdom

04.09.2003, 00:00
Korporácia MCI, ktorá mala kedysi obchodné meno WorldCom, je obvinená z porušovania daňových zákonov, žalobu na spoločnosť špecializujúcu sa na služby v oblasti telekomunikácií podala prokuratúra štátu Oklahoma.

Korporácia MCI, ktorá mala kedysi obchodné meno WorldCom, je obvinená z porušovania daňových zákonov. Žalobu na spoločnosť špecializujúcu sa na služby v oblasti telekomunikácií podala prokuratúra štátu Oklahoma. Nie je vylúčené, že podobné žaloby budú nasledovať aj v ďalších štátoch.
V roku 1998 WorldCom pohltila firmu MCI a potom, ako tvrdia žalobcovia, počas troch rokov používala zložitú podvodnú schému, ktorá jej umožňovala neplatiť dane. V dôsledku toho v rozpočtoch niektorých štátov chýbajú stovky miliónov dolárov. Nové žaloby podstatne komplikujú aj bez nich ťažkú situáciu korporácie, ktorá bola v minulom roku uznaná ako vinná z najväčšieho finančného podvodu v histórii USA. Koncom tohto roku plánovala MCI skončiť procedúru bankrotu a chcela sa zbaviť dlhov. Nedávno sa firme podarilo usporiadať vzťahy s Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) a súhlasila so zaplatením 750 mil. USD.
Plán ukončenia bankrotu MCI je ohrozený. Konkurenti na čele s operátorom Verizon Communications si myslia, že firma by mala byť ešte viac potrestaná za finančné podvody a kladú jej do cesty rôzne prekážky. Verizon presvedčila federálnu vládu, aby s MCI neuzavrela zmluvu o poskytovaní služieb. Guvernérov štátov nahovorila, aby podali proti firme žaloby na základe občianskych právnych vzťahov a poukázali na doklady svedčiace o daňových podvodoch. Verizon rozšíril kompromitujúce materiály počas kongresu Národnej asociácie guvernérov.
Úsilie konkurentov MCI môže priniesť plody. Predstavitelia štátu Západná Virginia pripravujú žalobu. Bokom nezostáva ani štát Alabama, kde sa chystajú podať žaloby aj na bývalých manažérov firmy. Žaloby podali v štátoch Oklahoma, Oregon a Nové Mexiko.
Predstavitelia MCI tvrdia, že korporácia pohotovo spolupracuje s úradníkmi federálnej vlády a úradníkmi jednotlivých štátov, ktorí vedú vyšetrovanie proti firme. MCI tvrdí, že nemala žiadne špeciálne kontrakty, ktoré by sa týkali daňovej oblasti, respektíve daňového poradenstva. Daňovú politiku firma vedie v súlade so všeobecne prijatými štandardmi.
Vyšetrovanie daňových machinácií môže byť pre MCI zvlášť nebezpečné. Korporácia používala schému, ktorú vytvorila podľa žalujúcich audítorská spoločnosť KPMG. Reč o audítoroch v súvislosti s americkými škandálmi nie je novinkou. V súvislosti s krachom spoločnosti Enron zanikla audítorská firma Arthur Andersen, ktorá zničila účtovné doklady firmy.
Niektoré transakcie figurovali v účtovníctve firmy MCI ako licenčné poplatky za využitie intelektuálneho vlastníctva firmy WorldCom. Zákony mnohých štátov umožňujú zníženie daňového základu v dôsledku podobných platieb. Celkový objem týchto machinácií bol veľký, dosahoval niekoľko desiatok miliárd USD.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 05:22