StoryEditor

Úroky v eurozóne ostali nezmenené

03.10.2003, 00:00
Úroky v eurozóne ostali nezmenené, ECB priznala, že podmienky na menovú úniu nie sú ideálne.

Európska centrálna banka (ECB) ponechala kľúčové úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Analytici a finančné trhy ani neočakávali žiadnu zmenu. "Posledné údaje a informácie poukazujú na mierne zlepšenie ekonomickej aktivity v druhom polroku," povedal Wim Duisenberg, ktorého na poste šéfa ECB vystrieda prvého novembra Jean-Claude Trichet.
Z krátkodobého hľadiska sú riziká v rovnováhe. Takýmto spôsobom chcela ECB naznačiť, že ďalšie uvoľňovanie menovej politiky v najbližšom čase nie je potrebné. "Myslím si, že centrálna banka zostala vo vyčkávacej pozícii. Kedy sa sadzby pohnú nejakým smerom, závisí hlavne od vývoja na výmennom kurze oproti americkému doláru," povedal pre agentúru Reuters Jose Luis Alzola, ekonóm Schroder Salomon Smith Barney. Takmer sedempercentné zhodnotenie eura od posledného zasadania centrálnej banky poukazuje na obnovu dôvery v ekonomiku. Spoločná európska mena sa v súčasnosti obchoduje pri úrovniach 1,17 dolára za jedno euro, čo je úroveň, kde sa nachádzala pri svojom vzniku v roku 1999. "Euro sa nachádza okolo úrovne, kde bolo posledných 25 rokov ?????, takže denné pohyby neovplyvňujú naše rozhodnutie," pripomenul Duisenberg. Rast výmenného kurzu eura k blízkosti svojich maxím, dáva šancu na ďalšie zníženie sadzieb na začiatok budúceho roka. V prieskume agentúry Reuters 40 pozorovateľov Európskej centrálnej banky súhlasilo s tvrdením, že úroky sa už dostali na dno, 25 však stále očakáva ďalšie uvoľnenie menovej politiky na jar budúceho roka, aby sa tak podporila obnova ekonomiky.
S oživovaním výroby a infláciou tesne nad dvojpercentnou hranicou je postupný rast na dosah ruky a ďalšie uľahčovanie úverovania v najbližších mesiacoch nie je potrebné. Rozdiely v inflácii sú však v jednotlivých krajinách eurozóny vyššie ako v Spojených štátoch a tento problém by mali riešiť vlády na národnej úrovni. Tie už nemôže vyrovnávať národná menová politika. "Jednotná menová politika ECB môže byť nasmerovaná len k cieľu cenovej stability v eurozóne ako celku," uviedol Výbor pre menovú politiku ECB. "Fakty naznačujú, že inflačné rozdiely boli v posledných rokoch také veľké a trvalé, že to oprávňuje v niektorých krajinách na riešenie na národnej úrovni. Také riešenie by malo zabrániť nežiaducej strate konkurencieschopnosti," uvádza sa v správe banky. ECB tým nepriamo priznala, že podmienky pre menovú úniu v Európe nie sú zďaleka ideálne, pretože medzi jednotlivými krajinami sú značné rozdiely.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 11:25