StoryEditor

Tatra Leasing dostane pôžičku 5 mil. eur

15.01.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) požičia 27 mil. eur štyrom stredo- a východoeurópskym lízingovým spoločnostiam, ktoré patria do rakúskej skupiny Raiffeisen Zentralbank (RZB). EBOR podpísala včera dohody o pôžičke pre slovenskú Tatra Leasing v objeme 5 mil. eur, česká Raiffeisen Leasing by mala dostať 10 mil. eur, slovinská Raiffeisen Leasing 7 mil. eur a rumunská Raiffeisen Leasing 5 mil. eur. Informoval o tom riaditeľ oddelenia vzťahov s verejnosťou Tatra banky Roman Začka.
Cieľom pôžičky je podporiť rozvoj a rast malých a stredných podnikov (MSP). Viceprezidentka EBOR Noreen Doyleová v tejto súvislosti povedala, že lízing je kľúčovým prvkom trhovej ekonomiky, ktorý je však v regióne strednej a východnej Európy v súčasnosti nedostatočne rozvinutý. "Najdôležitejšími príjemcami lízingových výhod sú MSP, ktoré sú základom silnej ekonomiky," dodala. "Stredajšia dohoda pomôže zintenzívniť lízingové aktivity RZB v regióne, ktorý zaznamenáva extrémne dynamický rozvoj," zdôraznil zástupca predsedu Predstavenstva RZB Herbert Stepic.
Lízingové spoločnosti dostanú okrem prostriedkov od EBOR aj 7,6 mil. eur od Európskej únie (EÚ) vo forme finančnej podpory a technickej pomoci. Poskytnuté prostriedky sú súčasťou programu, ktorým EÚ v spolupráci s EBOR podporuje prístup malých a stredných podnikov k finančným prostriedkom. Doteraz cez tento program smerovalo pre MSP viac ako 710 mil. eur (600 mil. eur od EBOR a 110 mil. eur od EÚ) prostredníctvom úverov pre miestne banky a investícií do súkromných fondov.
Tieto štyri dohody nasledujú po úvere v objeme 10 mil. eur, ktorý EBOR poskytla spoločnosti Raiffeisen Leasing Polska minulý rok v októbri. Celkové aktíva Raiffeisen Leasing International, holdingovej spoločnosti združujúcej lízingové firmy, by mali ku koncu roku 2002 podľa odhadov dosiahnuť 920 mil. eur.
Spoločnosť Tatra Leasing zaznamenala v roku 2001 rekordný 141-percentný nárast objemu obchodov, keď uzavrela 4 996 zmlúv v objeme vyše 3,317 mld. Sk v obstarávacích cenách bez dane z pridanej hodnoty.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 09:22