StoryEditor

Krátke správy

02.07.2004, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Japonská podniková dôvera sa naďalej zlepšuje. Ako vyplýva z kľúčovej štvrťročnej štúdie japonskej centrálnej banky "tankan", kľúčový index sentimentu veľkých výrobcov dosiahol 13-ročné maximum. Pozorne sledovaný index veľkých výrobných podnikov sa posilnil na úroveň 22 bodov z hodnoty 12 bodov v marci, uvádza sa v júnovej štúdii japonskej centrálnej banky. Výsledky prekonali odhady trhu, ktoré sa pohybovali na úrovni 17 bodov. Zdá sa tak, že rastúce ceny ropy a surovín neznižujú dôveru a firmy boli opatrne optimistické v súvislosti s výhľadom, povedali analytici. (SITA)
Americká banka J.P. Morgan Chase včera oznámila, že ukončila prevzatie chicagskej banky Bank One za 58 miliárd USD (1,9 bilióna Sk) a stala sa tak druhým najväčším bankovým domom v USA. Fúziou, ktorá je jednou z najväčších v histórii USA, sa jej podarilo dostať za hranice retailového trhu severovýchodu, keď prenikla do regiónu stredozápadu a rýchlo rastúceho juhozápadu USA.
Kombinovaná spoločnosť bude pokračovať pod názvom J.P. Morgan Chase a jej sídlo zostane v New Yorku. Akcie banky sa budú naďalej obchodovať na burze New York Stock Exchange pod skratkou JPM. Táto fúzia, ktorá bola ohlásená v januári, vedie rebríček tohtoročných veľkých transakcií v americkom bankovom sektore vrátane prevzatia firmy FleetBoston Financial bankovým domom Bank of America. (TASR)
Nemecké maloobchodné tržby klesli v máji medziročne o nečakane vysokých 5,2 %, a zaznamenali tak najväčší prepad od augusta minulého roka. Podľa štvrtkových údajov Spolkového štatistického úradu sa maloobchodné tržby v najväčšej európskej ekonomike medzimesačne znížili o 1,7 %. Ide o prvý pokles od februára. Medziročný pokles bol za posledný rok v poradí už deviaty. Analytici predpovedali v priemere zníženie tržieb medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 0,7 %. (SITA)

Obchodná dôvera v Japonsku vzrástla podľa spomínaného prieskumu na najvyššiu úroveň za posledných 13 rokov. Tento prieskum patrí medzi najdôležitejšie ekonomické ukazovatele v Japonsku. Priaznivý výsledok znamená zlepšujúce sa obchodné prostredie, ktoré láka firmy, aby zvyšovali plány svojich kapitálových výdavkov. Kľúčový akciový index Nikkei dokázal počas obchodovania prekročiť hranicu 12 000 bodov, neskôr si však túto pozíciu neudržal. Napriek tomu oproti stredajšiemu záveru sa posilnil o 0,31 % alebo 37,14 bodu na 11 896,01 bodu. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 13:31