StoryEditor

V Gánovciach po rokoch obnovia zaniknuté kúpele

27.05.2011, 00:00

Spoločnosť Bady sa rozhodla v obci Gánovce, vzdialenej tri kilometre od Popradu, postaviť kúpeľnícke zariadenie. Paradoxne, obec tradíciu kúpeľníctva až do roku 1992 mala.

Voda s liečivými účinkami
„V zariadení bude bazén, vane, masážne stoly. Kapacitne pojme 300 ľudí,“ hovorí konateľ spoločnosti Ján Sekelský. Projekt počíta s doplnkovými službami ako ubytovanie s 20 lôžkami a stravovaním. Ideou projektu je však podľa Sekelského kúpeľná liečba. „Táto voda má liečivé účinky špeciálne na kožné choroby, najmä psoriázu. Pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach a bolestiach kĺbov. Má podobné účinky ako zdroje v Piešťanoch,“ povedal. Areál plánujú dokončiť v auguste. Zamestnať by mal 15 ľudí. Výška investície sa pohybuje okolo milióna eur. Spoločnosť stavbu financuje z vlastných zdrojov a bankových úverov. Bady stratégiu stavia na fakte, že termálne komplexy v Poprade a okolí ponúkajú vodu úplne iného zloženia. Vo východoslovenskej obci v minulosti už kúpeľná liečba prebiehala. Prevádzkovalo ju socialistické spotrebné družstvo Jednota. V roku 1992 pre problémy s licenciou a nezhody s pamiatkarmi kúpele ukončili svoju činnosť. Areál postupne schátral. Dnes chce kúpeľnícku tradíciu na mieste bývalých ruín obnoviť skupina domácich podnikateľov.

Turisti z Nemecka i Maďarska
Projekt sleduje celá dedina. „Ako dieťa si pamätám vtedajší ruch. Denne sem prišli tri štyri autobusy turistov. Zo Slovenska, ale aj z Nemecka či Maďarska. Po zániku kúpeľov sa Gánovce úplne zmenili – stali sa inou dedinou,“ spomína Iveta Bukovinová. Tá predpokladá, že mnohí Gánovčania po otvorení kúpeľov začnú hostí ubytúvať v súkromí. Podobné efekty očakáva starostka Alžbeta Čekovská.

„Predpokladám, že otvorenie kúpeľov môže priniesť ďalšie investície. Budú potrebné oddychové zóny, ubytovanie a podobne. Najmä však kúpele vrátia obci život a ruch, ktorý tu kedysi bol.“ Starostka si nemyslí, že projekt zvýši cenu nehnuteľností v obci.

V Gánovciach sa dnes predáva štvorcový meter za 80 eur, čím v okrese Poprad po Vysokých Tatrách obsadzujú najvyššie priečky. „Ceny sú už teraz veľmi vysoké, nemyslím si, že by tu mal štvorcový meter stáť ako v Bratislave,“ myslí si. Liečivé účinky gánovskej vody potvrdzuje aj Popradčanka, ktorá si želala ostať v anonymite: „Trpela som vážnym kožným ochorením. Voda mi veľmi pomohla.“ Chodila sa kúpať ku gejzíru na lúke, ktorý je voľne prístupný. Ku gejzíru voľný prístup ostane aj po otvorení kúpeľov.
Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. september 2024 05:09