StoryEditor

Zahraničné fondy kupovali slovenské akcie

17.12.2002, 23:00

Slovenské akciové tituly stoja podľa Vladimíra Gešperíka z J&T Asset Management (AM) za ziskami otvorených podielových fondov tejto spoločnosti. Renta globálny bol v uplynulom týždni dokonca najziskovejším akciovým fondom, keď si polepšil o 1,36 %. Vyplýva to z údajov zverejnených Asociáciou správcovských spoločností (ASS). V tomto fonde je prevaha slovenských akcií (asi 46 %). Zvyšok tvoria dlhopisy, zahraničné akcie a krátkodobé vklady. Pri zmiešaných sa najviac darilo fondu Renta III--05, takisto od J&T AM. Jeho minulotýždňový zisk bol 5,86 %. Podiel slovenských akcií v ňom je vyše 60 percent. Obidva fondy by sa v piatok mali podľa V. Gešperíka zlúčiť do jedného.
Fondom z J&T AM najviac pomohli akcie Reštitučného investičného fondu, ktoré sa minulý týždeň na bratislavskej burze posilnili o vyše 10 % z 1 130 na 1 250 Sk. Pozitívny vplyv mali aj akcie VÚB. Tie stúpli o 5 % z 900 na 950 Sk. Samotnému fondu Renta III-05 pomohol aj rast akcií OTP Banky. "Slovenské akcie zvyknú ku koncu roka rásť," uviedol V. Gešperík. Vo svojich portfóliách ich majú viaceré fondy, aj zahraničné. "Medzi nimi sa robia rôzne preskupenia, najmä zahraničné fondy nakupujú slovenské akcie, čo sa odráža na raste ich cien," skonštatoval V. Gešperík. Vzostup cien akcií následne zvyšuje hodnotu podielov fondov, ktoré ich majú v portfóliách.
Ostatné akciové a zmiešané otvorené podielové fondy zažili minulý týždeň ľadovú sprchu. Spomedzi viac ako šiestich desiatok fondov iba šesť dosiahlo zisk. Pokles akciových a zmiešaných fondov spôsobili slabé výsledky zahraničných búrz. Americký akciový index Dow Jones Industrial Average, líder svetových kapitálových trhov, v priebehu minulého týždňa dvakrát stúpol a trikrát zaznamenal pokles. Celkovo sa jeho hodnota znížila o 2,4 %. Po sedemtýždňovej expanzii klesol index už druhý týždeň po sebe. Nedarilo sa ani hlavnému indexu tokijskej burzy Nikkei. Počas minulého týždňa stále klesal.
V sektore dlhopisových fondov prevažovali zisky. Stratu mali iba štyri fondy. Z nich najvýraznejšiu (1,7 %) zaznamenal Dolárový dlhopisový fond od Tatra Asset Management. "V minulom týždni zoslabol americký dolár oproti slovenskej korune, čo malo negatívny vplyv na výkonnosť fondu v slovenských korunách," uviedol člen Predstavenstva TAM Ján Kováč. Okrem toho stratu podporilo aj čiastkové zvýšenie úrokových sadzieb na USD. Najziskovejším bol USD medzinárodný dlhopisový fond (0,91 %) v správe Unigestion Asset Management.
Väčšina peňažných fondov mala už tradične mierne zisky, tentoraz od 0,7 -- 0,13 %. Dva boli stratové, fond Euro Cash rastový a Euro Cash výnosový. Stratu v nich však podľa výkonného riaditeľa ASS Petra Goceliaka spôsobilo vyplácanie dividend 0,71, resp. 2,8 eura na jeden podiel. Medzi tzv. strešnými fondmi boli až na jednu výnimku samé straty.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. september 2024 00:56