StoryEditor

Slováci majú svoje prvé čítačky

08.11.2011, 23:00
Slováci sa dočkajú prvých vlastných čítačiek elektronických kníh. Ešte pred Vianocami ich dajú na trh hneď tri spoločnosti -- Martinus.sk, Gorila.sk a vydavateľstvo Ikar.

„Pred Vianocami plánujeme ponúknuť vlastnú čítačku na báze e-atramentu,“ prezrádza Radovan Ščibrany za Martinus.sk. „Prostredníctvom vlastnej čítačky totiž zabezpečíme používateľom vyšší komfort,“ dopĺňa Mária Lešková, PR manažérka Ikaru.

Ceny čítačiek by pri tabletoch nemali prekročiť sumu sto eur. Pri zariadeniach s drahšou technológiou elektronického atramentu nepresiahnu 120 eur. „Cena bude do sto eur,“ hovorí napríklad Ján Las za Gorila.sk

Jasne čitateľný zámer
„Honba“ za čítačkou je viac investíciou do budúcnosti ako reakciou na požiadavky zákazníkov. E-trh je totiž stále v plienkach a klasické knihy ešte niekoľko rokov budú dominovať. „V najbližšom čase zásadný vplyv e-kníh nečakám,“ konštatuje Róbert Horváth zo spoločnosti Knihy pre každého. Napriek tomu skôr či neskôr by elektronické knihy mohli karty prerozdeliť. „Momentálne sú predaje nízke, no v budúcnosti budú vážnou konkurenciou papierových kníh,“ očakáva Vladimír Babečka, manažér pre stratégiu siete kníhkupectiev Panta Rhei.

Vlastná čítačka by sa vtedy ukázala ako obrovská obchodná výhoda. Pre predajcov totiž predstavuje priamy predajný kanál, do ktorého si zákazník „stiahne“ tovar bez distribučných nákladov. Navyše zaregistrované zariadenia sú lacný spôsob, ako oslovovať zákazníkov „na telo“ šitou ponukou. „Vlastná čítačka umožňuje predajcovi postaviť model predaja priamo na mieru potrebám a preferenciám svojich zákazníkov,“ uzatvára Radovan Ščibrany.

Budúcnosť je na E
Ďalšiu novinku predstaví čoskoro i portál ibux.sk. Už tento mesiac chce spustiť predaj periodík v elektronickej podobe. „Ponúkneme nielen klasický novinový obsah, ale aj multimediálny – interaktívny bonus,“ uzatvára Mária Lešková za Ikar, ktorý portál Ibux.sk prevádzkuje. Podľa nej pôjde zatiaľ o nemenované „noviny a časopisy najväčších vydavateľských domov na Slovensku“.

Elektronické knihy však dobýjajú i „regály“ kamenných kníhkupectiev. Do svojej ponuky sa ich chystá zaradiť Panta Rhei, čiastočne i kníhkupectvá Lampáš. „Chceme posilniť náš web aj o tento predajný kanál,“ zdôvodňuje Panta Rhei Vladimír Babečka.

Sieť kníhkupectiev nakoniec už predaj e-tovaru ohlásila u našich západných susedov prostredníctvom svojej spoločnosti Neoluxor. Zámer rozšíriť svoje portfólio o elektronické knihy húfne oznamujú i online kníhkupectvá „Plánujeme spustiť predaj e-kníh budúci rok,“ podotýka Miro Navrátil za webportál alterego.sk. Predaj e-kníh spustí Gorila.sk v najbližších dňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 11:09