StoryEditor

Rekordné ceny surovín spomalia rast ekonomík

15.10.2004, 00:00

Hrubý domáci produkt krajín eurozóny by mal v treťom i vo štvrtom kvartáli vzrásť štvrťročne o 0,3 až 0,7 percenta. Oznámila to včera Európska komisia, ktorá tak svoju prognózu aj napriek vysokým cenám ropy ponechala bez zmeny. Príliš optimistické však nie sú svetové inštitúcie. Napríklad spoločnosť Morgan Stanley znížila odhad rastu v krajinách eurozóny v budúcom roku na 1,7 percenta z predchádzajúcich dvoch percent. "Hrozba recesie v krajinách eurozóny spočíva na rekordných cenách ropy," povedal ekonóm Morgan Stanley Eric Chaney pre agentúru Bloomberg.
Štatistický úrad Eurostat včera potvrdil, že v druhom štvrťroku sa ekonomika eurozóny zvýšila oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,5 percenta. V medziročnom porovnaní vzrástlo hospodárstvo o dve percentá. Analytik Global Insight Howard Archer pre agentúru Reuters povedal, že pre vyhliadky ekonomiky eurozóny je dôležité, aby celosvetový hospodársky rast v nasledujúcich mesiacoch podporil export a podnikateľskú dôveru a poskytol viac času na oživenie domáceho dopytu. K rastu ekonomiky sa vyjadrila aj Európska centrálna banka, podľa ktorej existuje "signifikantná neistota" v súvislosti s ekonomickou obnovou v dvanástke krajín eurozóny. Hlavný vplyv na to má 65-percentný ročný nárast cien ropy. "Ak ceny ropy ostanú vysoké, alebo sa dokonca ešte zvýšia, môžu spôsobiť potlačenie zotavenia ekonomiky rovnako v krajinách eurozóny, ale aj mimo nej," uvádza sa v októbrovej správe ECB.
Ceny ropy, ktoré pred troma dňami dosiahli svoje maximum 54,05 dolára za barel, môžu zmraziť ekonomický rast v budúcom roku. Tri najväčšie ekonomiky USA Japonsko a eurozóna rástli v druhom štvrťroku slabším tempom ako v predchádzajúcom kvartáli. Krajiny sa viac koncentrujú na výhľad ekonomického rastu, ale taktiež už zistili, že rast ekonomiky nezabezpečia znižovaním úrokových sadzieb.
Tempo rastu priemyselných podnikov sa zmrazilo, maloobchodné tržby klesli a priemyselná produkcia v troch najväčších ekonomikách klesla viac ako predpovedali ekonómovia. Problémom sú aj výdavky spotrebiteľov, ktoré vinou vysokej nezamestnanosti nerastú. Podľa správy Európskej komisie spotrebiteľská dôvera vzrástla v septembri len minimálne. Napríklad nemecká dôvera investorov dokonca klesla viac ako sa očakávalo. Nie menej významne pôsobí na rast ekonomiky aj nízka inflácia. Japonsko neúspešne bojuje proti deflácii, respektíve dezinflácii, už niekoľko rokov. V eurozóne klesla inflácia na päťmesačné minimum 2,2 percenta, v Nemecku dokonca na 1,9 percenta.
Eurostat revidoval údaje o niektorých zložkách HDP. Zvýšil rast domáceho dopytu na 0,3 percenta, naopak, rast exportu klesol z pôvodných 3,7 na 3,1 percenta. Aj vďaka miernej revízii domáceho dopytu však rast ekonomiky zostáva znepokojujúci, keďže je závislý od exportu. Mnohé podniky však už nemôžu, alebo nechcú, zvýšiť svoje investície, pretože ich marže tlačia smerom nadol vysoké ceny ropy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
14. máj 2024 19:55