StoryEditor

Prekážajú nám ľudia a cesty

23.11.2011, 23:00

Na jednej strane výhodná poloha v srdci Európy, členstvo v eurozóne, či ešte stále lacná pracovná sila. Toto je presne to, vďaka čomu sa u nás rozhodujú investori rozbehnúť svoj biznis. Neochota vlády, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, nemožný prístup k eurofondom, byrokracia či slabá infraštruktúra je na druhej strane presne to, čo ich odrádza od príchodu na Slovensko a prečo sa nakoniec rozhodnú dať investíciu napríklad Poľsku.

"Na Slovensku sme sa rozhodli vyrábať v obci Veľké Kosihy," povedal na konferencii Hospodárskych novín, pripravenej v spolupráci s UniCredit Bank Slovakia, Alex Cemeli. Ako finančný riaditeľ španielskej skupiny Vicente Torns Group pokračoval, keď sem prišli, nepoznali nič a žiadnu pomoc od samosprávy nedostali: "Nevedeli sme, ako to tu chodí. Čo je najhoršie, nikto nám nebol ochotný pomôcť či vysvetliť. Trvá tu neskutočne dlho, kým sa dostaneme k správnym ľudom pracujúcim v štátnej sfére."

Podobné skúsenosti vykreslil i Martin Kitching, výkonný šéf Treves Slovakia. Ide o firmu, ktorá je dodávateľom pre automobilky a podniká vo Veľkej Lomnici. Najväčšie problémy má práve s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov: "Neexistujú tu žiadne školy, ktoré by pre nás vychovávali ľudí," reagoval. Doplnil, že problémy im robí i ťažký prístup k eurofondom napríklad na nákup zariadení či rozširovanie biznisu ako takého. "Tieto fondy sú v súčasnosti pritom dostupné v závodoch našich sesterských firiem a u konkurencie v ostatných európskych krajinách."

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 20:34