StoryEditor

Trh s penzijným pripoistením rastie

28.01.2003, 23:00

Doplnkovým dôchodkovým poisťovniam sa v minulom roku darilo. Štyri poisťovne pôsobiace na tomto trhu zvýšili za minulý rok počet poistencov takmer o 70 percent. Doplnkové dôchodkové poistenie (DDP) má tak už uzatvorené 450-tisíc ľudí.
Lídrom na tomto trhu ostáva najstaršia doplnková dôchodková poisťovňa Tatry-Sympatia a druhú priečku si dlhodobo drží DDP Stabilita.
K zdynamizovaniu celého odvetvia však prispela najmä Pokoj DDP, ktorá dosiahla v minulom roku najväčší nárast klientov. Za minulý rok sa počet poistencov v DPP Pokoj zvýšil až o 200 percent. Tomuto nárastu zodpovedá aj nárast spravovaných aktív. Pokoj má už k dispozícií viac ako jednu miliardu korún a v tomto roku by malo toto číslo presiahnuť až dve miliardy. K úspechu poisťovne výrazne prispela najmä jej spolupráca s Tatra bankou, ktorej dcérska spoločnosť vykonáva v poisťovni správu zverených prostriedkov. Pokoj DDP je tak jedinou doplnkovou dôchodkovou poisťovňou, ktorá má k dispozícii pobočkovú sieť banky. Nezanedbateľné sú aj skúsenosti Tatra banky a aj vzťahy s jej partnermi. "Naším cieľom je postupne sa prepracovať na druhú priečku na tomto trhu," uviedol generálny riaditeľ Michal Szabo.
Druhým najsilnejším hráčom na trhu je však stále košická DDP Stabilita, ktorá ako jediná zatiaľ nemá strategického partnera. O spoluprácu s ňou má však záujem Slovenská sporiteľňa.
Najmenší nárast klientov zaznamenala v minulom roku Credit Suisse Life & Pension (bývala Lipa). Tá však až v druhej polovici roka získala strategického investora, ktorým sa stal švajčiarsky Winterthur, člen významnej finančnej skupiny Credit Suisse. Po skúsenostiach pôsobenia tejto firmy v Českej republike sa dá očakávať, že bude ďalším motorom rastu v penzijnom pripoistení aj na Slovensku.
Doplnkové dôchodkové poisťovne majú v tomto roku pri získavaní klientov ambiciózne plány. Situáciu im bude uľahčovať fakt, že dôchodkové pripoistenie v týchto špecializovaných poisťovniach je v SR zatiaľ jedinou daňovo uznanou formou sporenia na dôchodok. V susedných krajinách si svoj daňový základ môžu ich občania znížiť uzatvorením dôchodkového poistenia v klasickej komerčnej poisťovni. Za takého riešenie budú pravdepodobne lobovať komerčné poisťovne aj u nás. Najskôr sa tak však udeje od budúceho roka.
Trhový podiel DDP na Slovensku v roku 2002 (v %)
Tatry - Sympatia 52,4
Stabilita 22,7
Pokoj 17,8
Credit Suisse Life & Pension 7,1

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 01:22