StoryEditor

Notársku zápisnicu nechcú už štyri banky

09.03.2004, 23:00

Notárska zápisnica už nebude predražovať hypotekárny úver. Začiatkom roka od nej upustili VÚB a HVB Bank a prednedávnom Tatra banka a UniBanka. Klienti ušetria tisíce. "Poplatok za spísanie notárskej zápisnice bol odstupňovaný v závislosti od výšky hypotekárneho úveru a v priemere sa pohyboval od 7- do 10-tisíc korún. Klient platil aj za overenie totožnosti a podpisov notárskej zápisnice za každú stranu," uviedla Katarína Ševčíková, riaditeľka Odboru komunikácie UniBanky. Notársku zápisnicu zatiaľ ostatné banky vyžadujú, pravdepodobne sa však novému trendu v najbližšom čase prispôsobia. "Intenzívne uvažujeme o zmene v tejto oblasti," potvrdila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová.
Väčšina bánk namiesto notárskej zápisnice vyžaduje od klienta vystavenie bianko zmenky, za čo si ani jedna z bánk neúčtuje poplatok. "Bianko zmenka je podporný prostriedok v prípade vymáhania a exekúcie na majetok klienta i založenú nehnuteľnosť," uviedla Andrea Kollárová z HVB Bank. Ide o cenný papier bez udania konkrétnej sumy, ktorú v prípade ťažkostí vyplní banka, maximálne však do výšky dlžnej sumy.
Tatra banka zašla ešte ďalej, nepotrebujú od klienta ani zmenku. "Na základe zmluvy o hypotekárnom úvere má banka stále možnosť získať založenú nehnuteľnosť v súdnom či rozhodcovskom konaní," uviedol Roman Začka, riaditeľ PR Tatra banky. Pri možnom vymáhaní pohľadávok z hypotekárnych úverov bude podľa neho banka v prvom rade využívať možnosť realizácie záložného práva prostredníctvom dobrovoľných dražieb.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 03:28