StoryEditor

Mikloš: Štátna podpora sa reálne nezníži...

20.11.2002, 23:00

Vládny kabinet uvažuje o prehodnotení a možnom ďalšom znížení výdavkov štátu na bonifikáciu úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch a na štátne príspevky pri stavebnom sporení v nadväznosti na zníženie referenčných úrokových sadzieb o 1,5 percentuálneho bodu. "Prehodnotíme túto možnosť tak, aby sa štátna podpora reálne neznížila, ale aby sa v súvislosti s poklesom úrokových sadzieb zároveň nezvýšila neopodstatnene," uviedol na tlačovej konferencii po včerajšom rokovaní vlády minister financií SR Ivan Mikloš.
V tomto roku sa už štátna prémia pri stavebnom sporení znížila v zmysle zákona o štátnom rozpočte na rok 2002, kedy poslanci parlamentu schválili zníženie maximálnej výšky prémie z minuloročných 4 500 Sk na 4 000 Sk. V praxi to zároveň znamenalo redukciu vymeriavacieho základu z vlaňajších 18 000 Sk na 16 000 Sk.
Medzinárodný menový fond (MMF) však vo svojej najnovšej hodnotiacej správe odporúča vláde, aby v rámci maximálneho využitia flexibility fiškálnej politiky do konca tohto roka, resp. na začiatku budúceho roka znížila dotácie na úrokové sadzby hypotekárnych úverov. Taktiež odporúča kontrolu príspevkov na bytovú výstavbu poskytovaných v rámci stavebného sporenia, ako aj zníženie dotácií do poľnohospodárstva.
Hodnotiaca správa MMF podľa Mikloša potvrdzuje správnosť a nevyhnutnosť opatrení vlády. Podľa jeho slov zníženie úrokových sadzieb vytvára ešte väčšiu potrebu znižovania deficitu verejných financií. "Vláda považuje za dôležité splnenie navrhovaného deficitu štátneho rozpočtu na budúci rok. V prípade diskusií o zmene deficitu by sa teda malo rokovať iba o jeho znížení," uviedol Mikloš.
Pozitívne očakávania a hodnotenia výsledku volieb, zostavenia vlády, návrhu štátneho rozpočtu a integrácia SR do Európskej únie a NATO vyvolávajú podľa ministra financií dôveru v pozitívny vývoj slovenskej ekonomiky. Mali by zabezpečiť aj prílev finančných investícií zo zahraničia, ktoré vyvolávajú tlak na zhodnocovanie koruny. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Mariána Juska správa MMF potvrdzuje, že doterajší vývoj Slovenska je úspešný a finančné trhy ho vnímajú až prehnane. "To vytvára problémy v príleve krátkodobého kapitálu a za prehnané vnímanie nášho úspešného vývoja budeme musieť zaplatiť," dodal Jusko.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 09:58