StoryEditor

V investovaní sa módne vlny nevyplácajú

18.02.2003, 23:00

Módne vlny, či už v obliekaní alebo účesoch, môžu síce z človeka niekedy urobiť prazvláštne indivíduum, no nech už vyzeráte akokoľvek, neznamená to, že skrachujete. Davová psychóza v oblasti investícií však môže priniesť katastrofu.
Stačí sa vrátiť do roku 2000, keď miláčikom všetkých investorov bol technologický sektor. Podielové fondy, ktoré získavajú peniaze od investorov, aby ich následne investovali do akcií spoločností, boli bežne na zozname ziskuchtivých investorov a výsledkom bolo, že tieto fondy rástli ako huby po daždi. Dobrá nálada na trhoch však zakrátko pominula, keď sa akcie niekoľkých z nich prepadli o 75 či dokonca aj o viac percent. Nie tak dávno dvaja manažéri fondov, Credit Suisse a Legg Mason, zastavili činnosť niektorých fondov orientujúcich sa na pôvodne preferované sektory telekomunikácií, médií a technológií. Prišiel rok 2003 a investičné prostredie je opäť iné. Tri roky systematického prepadu zlikvidovali mnohých investorov na akciovom trhu. Podielové a investičné fondy stratili svoj pôvodný lesk a investori prišli o obrovské finančné sumy.
Zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní a nasledovali novú módnu vlnu -- investície do obligácií a nehnuteľností. Podporení rozmachom trhu s nehnuteľnosťami investori sa strmhlav vrhli do fondov investujúcich do tohto sektora, čo je opäť krok, ktorý v budúcnosti môžu trpko oľutovať. Minulý týždeň totiž napr. londýnsky Úrad pre finančné služby oznámil, že začal vyšetrovanie fondov investujúcich do sektora nehnuteľností v dôsledku obáv, že spotrebitelia sa vystavujú prehnane vysokému riziku.
"Mnohí ľudia vidia v týchto fondoch istotu a obrovskú návratnosť," uviedol pre BBC Justin Urquhart-Stewart, spoluzakladateľ investičnej spoločnosti Seven Investment Management. "Niektoré fondy však investujú len do určitej časti sektora, takže výsledok môže byť pre investorov práve taký riskantný ako investícia do akcií jedného emitenta.
Zdá sa, že počas celých 90. rokov sa u investorov prejavovali "stádovité sklony", ktoré sa skončili fiaskom. Lákaní vysokou návratnosťou sa takto začiatkom 90. rokov vrhli aj na fondy investujúce do reformujúcich sa trhov, aby potom spočítavali straty po nástupe ekonomickej krízy. Rovnako dopadli v minulých rokoch investori do obligácií, hlavne starší ľudia, ktorí takto plánovali rýchlo si prilepšiť k nízkym dôchodkom. Výsledkom módnej vlny a často túžby po čo najvyššom a najrýchlejšom zisku boli obrovské straty a hromady žalôb za zlé investovanie fondov. Podľa Stewarta pritom nie sú stopercentnou zárukou ani firemné obligácie, a to ani v renomovaných firmách.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 13:46