StoryEditor

Dnes na programe desaťročné dlhopisy

16.02.2003, 23:00

Ministerstvu financií SR sa darí získavať prostriedky na prefinancovanie štátneho dlhu. V pondelkovej aukcii dvojročných štátnych dlhopisov získal rezort financií päť miliárd korún. Záujem investorov o prvú emisiu dlhopisov č. 190 dosiahol 6,793 mld. Sk. Ministerstvo stanovilo kupón na 4,9 percenta, avšak z dôvodu vyššieho dopytu maximálny výnos predstavoval 4,884 % p. a. a priemerný 4,855 % p. a. Minimálne bude musieť ministerstvo zaplatiť ročne 4,749 %. "Aukcia dopadla podľa očakávania, avšak záujem o dlhopisy postupne klesá," myslí si díler Slovenskej sporiteľne Pavel Jánošík. V doterajších aukciách mali výrazný záujem o investovanie inštitucionálni investori. Ide o poisťovane, stavebné sporiteľne a správcovské spoločnosti. Tie sa však postupne budú z trhu vytrácať a v nasledujúcich aukciách by malo byť investovanie do štátnych dlhopisov pre nižší záujem výnosnejšie. K pondelku deponovali banky na účtoch povinných minimálnych rezerv (PMR) 22,406 mld. Sk, čím na kumulatívnej báze predstavovalo plnenie PMR 95,66 %. V priebehu dňa zaznamenal bankový sektor prílev likvidity v objeme 3,6 mld. Sk, z čoho 1,2 miliardy boli splatné štátne dlhopisy. Zvyšný objem tvorili prostriedky z jednodňových refinančných operácií komerčných bánk s Národnou bankou Slovenska (NBS). Banky si museli požičať približne 2,5 mld. Sk. V utorkovom dvojtýždňovom sterilizačnom repo tendri mali banky záujem umiestniť do 52,104 mld. Sk pri priemernom výnose 6,49 % p. a. Sadzby na peňažnom trhu reagovali na výsledky sterilizácie miernym poklesom. Sektor sa dostal v strede týždňa do vyše päťmiliardového denného nadstavu korunovej likvidity, čo spôsobilo pokles cien jednodňových úložiek na 5 % p. a. Po vyrovnaní repo tendrov pribudlo aktívne saldo v sume takmer 9,4 mld. Sk a odišlo 5 miliárd z emisie dlhopisov.
Ku včerajšiemu dňu sa sektor dostal v kumulatívnom plnení PMR opäť nad 100 %, keď banky držali na účtoch 22,416 mld. Sk, čím PMR prepĺňajú o 0,72 %. Približne 3 až 6 mld. Sk uložili komerčné banky na víkend do NBS prostredníctvom jednodňových sterilizačných operácií.
Na dnešný deň vypísalo MF SR druhú aukciu otvorenej emisie 10-ročných dlhopisov. Maximálny objem stanovil rezort financií na 7,5 mld. Sk a kupón je vo výške 5 % p. a. Ministerstvo by nemalo mať problém s naplnením emisie a priemerný výnos bude pravdepodobne nižší ako stanovené maximum. V zajtrajšom repo tendri má centrálna banka priestor na obnovenie splatnej sterilizácie v objeme vyše 54 mld. Sk. Tento týždeň sú splatné ešte dlhopisy v objeme 3 mld. Sk a pokladničné poukážky NBS za 17,2 mld. Sk. Možno očakávať, že centrálna banka vypíše aukciu vlastných pokladničných poukážok.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 22:55