StoryEditor

Pakt stability a rastu bez zmeny

17.11.2004, 23:00
Pravidlá obmedzujúce deficitné hospodárenie členských krajín Európskej menovej únie (EMÚ), inak známe ako Pakt stability a rastu, nebudú uvoľnené. Po výmene názorov ministrov financií jednotlivých štátov v Bruseli padlo rozhodnutie, že štátnici z 12 krajín eurozóny už týmto smerom nebudú vyvíjať aktivity.

Pravidlá obmedzujúce deficitné hospodárenie členských krajín Európskej menovej únie (EMÚ), inak známe ako Pakt stability a rastu EÚ, nebudú uvoľnené. Po výmene názorov ministrov financií jednotlivých štátov v Bruseli padlo rozhodnutie, že štátnici z 12 krajín eurozóny už týmto smerom nebudú vyvíjať aktivity.
Snahy o uvoľnenie pravidiel paktu nenašli podporu po tom, čo Taliansko deklarovalo, že odmieta reformu navrhnutú Európskou komisiou. Tá zvažovala prenesenie váhy kontrolného mechanizmu na celkovú zadlženosť krajiny, ktorá podľa platných kritérií nesmie prekročiť 60 % jej hrubého domáceho produktu. V časoch spomalenia hospodárskeho rastu by tak umožnila krátkodobé deficitné hospodárenie postihnutým krajinám, z čoho by momentálne najviac profitovali Francúzsko a hlavne Nemecko. Povolený limit schodku verejných financií vo výške 3 % HDP Berlín prekročí aj v tomto a s veľkou pravdepodobnosťou i v budúcom roku. Návrh, ktorý by výrazne uľahčil najsilnejšej ekonomike eurozóny, však zmietli zo stola zástupcovia Talianska. Obyvatelia Apeninského polostrova totiž nesú najťažšie bremeno verejného dlhu spomedzi všetkých členov eurozóny. Trestu uniklo Grécko, "neposlušné dieťa" Európskej menovej únie, ktoré si dvere do euroklubu otvorilo nepravdivými údajmi o výške deficitu. Vyviazlo, takpovediac, iba s napomenutím, aby sa podobné veci neopakovali a aby sa snažilo znížiť rozpočtový deficit. Formálne proti vágnemu prístupu k paktu protestovalo Holandsko, predsedajúca krajina stretnutia Rady ministrov.
Okrem nelichotivého vývoja verejných financií niektorých členov eurozóny sa politici zaoberali aj prudkým posilnením eura oproti doláru. Zopár ministrov si trúflo ísť tak ďaleko, že navrhli zvýšiť politický tlak na Washington, aby sa takisto začal vážne zaoberať svojím deficitom verejných financií, ktorý sa pomaly šplhá k 6 % HDP a je hlavným motorom štrukturálnej dolárovej averzie obchodníkov na devízovom trhu. "Ak sa dobre pozrieme na situáciu, uvedomíme si, že to nie je problém eura, ale problém dolára," povedal belgický minister financií Didier Reynders. Vyzval na seriózny dialóg so Spojenými štátmi, aby sa zabránilo ďalšiemu rastu volatility na devízových trhoch. "Som si istý, že v G7, a vôbec na všetkých stretnutiach, je potrebné opakovať, že všetky regióny svetovej ekonomiky musia byť v rovnováhe. Týka sa to aj rozpočtu a obchodu Spojených štátov (deficitu verejných financií a deficitu bežného účtu platobnej bilancie -- pozn. red.)," uviedol D. Reynders. Minulý týždeň sa euro prvý raz v jeho krátkej histórii dostalo cez hranicu 1,3 USD/EUR, čo síce pôsobí proti rastu tzv. dovezenej inflácie, napríklad kvôli kompenzácii vyšších dolárových cien importovanej ropy, ale zároveň výrazne znižuje konkurencieschopnosť európskeho exportu na zahraničných trhoch, predovšetkým v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 06:25