StoryEditor

HSBC mení orientáciu na investičné bankovníctvo

19.09.2003, 00:00
HSBC mení orientáciu na investičné bankovníctvo. Banka sa chce stať tvorcom trhu a aktívne obchodovať s cennými papiermi na vlastný účet.

Jedna z najväčších bánk na svete, britský HSBC, reorganizuje svoje operácie na kapitálovom trhu. Kvôli tomu, aby banka upevnila svoje postavenie v sektore služieb pre podniky a služby v oblasti investičného bankovníctva, HSBC je pripravená vziať na seba veľké riziko. Banka sa chce stať tvorcom trhu a aktívne obchodovať s cennými papiermi na vlastný účet. Tvorca trhu má k dispozícii zásobu cenných papierov a pri poklese ich kurzu ich nakupuje, aby udržal cenu v určitom rozpätí.
Momentálne HSBC obchoduje na kapitálovom trhu len na základe príkazov klientov a kladie dôraz na komisionárske poplatky. Riziko v dôsledku týchto operácií je minimálne, ale malá je aj miera zisku z týchto operácií na kapitálovom trhu. Táto situácia viac nevyhovuje, a preto predovšetkým plánuje stať sa aktívnym obchodníkom a tvorcom trhu. Chce udržiavať vysokú likviditu v obchodovaní s akciami pre svojich veľkých klientov.
Želanie aktívnejšie používať vlastné prostriedky pre operácie s akciami umožní HSBC, napríklad, robiť kontrakty s veľkými balíkmi akcií. V niektorých prípadoch bude banka kupovať od klienta všetky akcie a bude na seba brať riziko, že ich ďalej niekomu predá na trhu. Banka tvrdí, že má fungujúci systém riadenia rizík a úverových organizácií. Banka chce zväčšiť operácie v takých oblastiach, ako sú operácie s konvertibilnými obligáciami, odvodenými finančnými nástrojmi, v ktorých základe sú akcie využívané ako záruka za úvery či kúpa akcií na úver.
Tradičnou prioritou HSBC bolo poskytovanie tradičných služieb komerčného bankovníctva. Banka nedávno dostala povolenie poľských regulačných orgánov na kúpu banky Polski Kredyt Bank. To umožní robiť v HSBC maloobchodné bankovníctvo. Orientačná cena kontraktu je 7,8 mil. USD. Banka neinvestovala do poskytovania služieb investičného bankovníctva kvôli tomu, že v tomto sektore nie je stabilný prílev tržieb. Zisk banky pred zdanením v oblasti investičného bankovníctva a služieb podnikom v minulom roku predstavoval 3,7 mld. USD. Je to len tretina z celkového zisku banky.
Pražská pobočka britskej banky HSBC vykázala za rok 2002 výnosy 244 mil. Kč. Zisk pred zdanením medziročne stúpol o 6,4 % na 83 mil. Kč. Banka sa môže pochváliť dobrou hodnotou ukazovateľa efektívnosti C/I ratio, ktorý predstavoval 51 %. Celkové aktíva boli ku koncu minulého roka 22 mld. Kč. "Tento rok plánujeme nárast výnosov a zisku o 10 -- 15 %. Tento cieľ chceme dosiahnuť získaním ďalšej klientely," tvrdí riaditeľ pražskej pobočky František Kopřiva. HSBC v Česku obsluhuje hlavne veľkých korporátnych klientov a okrem úverov ponúka aj služby trade finance a treasury. Druhým pilierom na domácom trhu je predaj investičných produktov drobným investorom. Tento rok sa v ponuke HSBC pre ČR objavili dva fondy -- jeden investuje na ázijských trhoch a druhý sleduje trh Nasdaq. Oba fondy fungujú ako zaručené, klienti majú garantovaný určitý výnos, prípadne vrátenie vložených prostriedkov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 18:47